«Чернігів стародавній» відзначає своє 50-річчя

«Чернігів стародавній» відзначає своє 50-річчя

06.10.17 08:37 0 526
Один з найбільших і визначних архітектурно-художніх комплексів України - Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» цього року відзначає своє 50-річчя.

Урочистості з цієї нагоди відбулися у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. Адже саме у жовтні 1967 року відбулись перші екскурсії до музею, розташованому у Спаському соборі.

В урочистому зібранні взяли участь керівники обласної та міської влади, колектив заповіднику, громадськість міста.

Заповідник є одним із головних туристичних об'єктів Чернігівщини та України. До його складу входять 29 унікальних пам'яток архітектури та історії, 5 з яких домонгольського періоду і вважаються одними з найдавніших у Східній Європі.

Усі виступаючі підкреслили унікальну історичну спадщину Чернігова, який ще у 1946 році був віднесений до 3-х історичних міст України після Києва і Львова. До нашого часу у місті збереглося до 50 пам'яток архітектури 11 -19 ст. і до 200 меморіальних пам'яток і пам'ятних місць, пов'язаних з перебуванням видатних осіб.

У своєму привітанні заступник Чернігівського міського голови - керуючий справами виконкому міської ради Сергій Фесенко відзначив злагоджену роботу колективу заповідника у справі збереження неповторних архітектурних ансамблів міста Чернігова.

«Наше спільне завдання - зберегти унікальні пам'ятки архітектури заповідника і популяризувати Чернігів як стародавнє місто з відомими на весь світ пам'ятками історії та архітектури», - сказав Сергій Фесенко.

Він також повідомив, що у межах своєї компетенції та можливостей міського бюджету місто дбатиме про благоустрій заповідника. Зокрема, найближчим часом передбачено капітальний ремонт території "нижньої" частини Валу.

Директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь зазначив, що такого краєвиду і ландшафту, як у Чернігова, немає ніде в інших містах України.

Кращих працівників заповідника нагородили відзнаками Міністерства культури України, обласної ради і державної адміністрації та Чернігівської міської ради.

Для присутніх представлений святковий концерт.

Розпорядженням Чернігівського міського голови, з нагоди 50-річчя від дня створення Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»:

Почесною грамотою Чернігівської міської ради та виконавчого комітету нагороджені за сумлінну працю, високий професіоналізм:

-САВЧЕНКО Ніна Вікторівна, головний бухгалтер бухгалтерської служби Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Подяка Чернігівського міського голови оголошена працівникам Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» за сумлінну працю, високий професіоналізм:

- ХОМИЧУ Володимиру Кириловичу, заступнику генерального директора з економічної діяльності та загальних питань;

за вагомий особистий внесок у популяризацію пам'яток архітектури, історії та мистецтва:

- ВАНЖУЛІ Олені Миколаївні, старшому науковому співробітнику відділу музейної та науково-фондової діяльності;

- ВАСЮТІ Олегу Олеговичу, заступнику завідувача відділу наукових досліджень печер та пам'яток археології.

Довідка:

«Чернігівський державний архітектурно-історичний заповідник» був створений на правах філіалу Державного архітектурно-історичного заповідника «Софіївський музей» у 1967 році (постановою Ради Міністрів УРСР від 20 лютого 1967 р.).

У 1978 р Чернігівський заповідник перетворений у самостійну установу з філіалом у Новгороді-Сіверському.

Указом Президента України від 29 грудня 1998 р. заповідник отримав статус національного.

23 квітня 2003 р. згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України майновий комплекс Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» переданий у державну власність з віднесенням його до сфери управління Держбуду (Міністерство регіонального розвитку та будівництва України).

У 2008 році на замовлення Мінрегіонбуду України розроблений Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у м. Чернігові з визначенням меж та зон охорони пам'яток. Над ним працювали досвідчені науковці та архітектори Науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень і Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури та туризму України, Українського державного науково-дослідного інституту проектування міст «Діпромісто».

23 червня 2009 року 39 сесією Чернігівської міської ради затверджений Генплан. Встановлені межі та зони охорони пам'яток заповідника. Визначені режими використання його території, а також черговість заходів щодо охорони, використання, реставрації, реабілітації, музеєфікації пам'яток заповідника, збереження традиційного характеру середовища.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Тернопілля: ОТГ області ...

КОМЕНТАРІ