Грант з підвищення енергоефективності в українських громадах виграла Гусятинська ОТГ

Грант з підвищення енергоефективності в українських громадах виграла Гусятинська ОТГ

07.10.17 11:04 0 713
Починаючи з 2014 року в Україні відбуваються помітні зміни щодо децентралізації влади. Головною метою реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади є передача повноважень від держави до громади. Разом із повноваженнями держава передає громадам відповідний фінансовий ресурс.

Завдання місцевої влади – сформувати ефективну систему управління та використати свої фінансові можливості. Це означає, що громада має визначити де і як вона може заробити і зекономити свій бюджет.

Ефективне та ощадливе використання енергетичних ресурсів, а також надання якісних енергетичних послуг є пріоритетним для новоутворених об'єднаних територіальних громад. Застаріла інфраструктура, немодернізовані будинки, об'єкти соціальної, медичної, освітньої інфраструктури при нинішньому стрімкому зростанні цін на енергоносії поглинають велику частку бюджету громад, стримуючи їхній розвиток та економічне зростання. Рішенням може стати системна робота з енергоємності та енергетичної ефективності.

Завдяки Програмі «U-LEAD з Європою» та проекту «Реформа у сфері енергоефективності України», яка виконується Deutsche Gesellschaft f?r Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням уряду Німеччини 18 українських об'єднаних територіальних громад отримають гранти на суму 2,2 мільйони гривень. Ці кошти передбачаються на впровадження заходів з підвищення енергетичної ефективності.

Проекти, які пройшли конкурсний відбір, зможуть отримати фінансування на послуги з підвищення енергетичної ефективності та здатності ОТГ керувати енергією (наприклад, на проведення енергоаудитів, розробку проектно-кошторисної документації для впровадження енергоефективних заходів, енергетичне планування, впровадження системи енергетичного менеджменту та моніторингу, навчання та інформаційні компанії).

За сприяння Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, грант на реалізацію проекту «Впровадження системи енергомоніторингу та проведення енергоаудитів будівель» отримала Гусятинська ОТГ, яка взяла участь у конкурсі і виграла його.

Варто відзначити, що Тернопільським Центром розвитку місцевого самоврядування приділяється велика увага питанню енергозбереження. Це одна з головних тем, на якій Центр планує зосередити свою роботу в цьому та наступному роках.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернігові капітально ...
Наступна новина: Вінничина: розгляд запитів ...

КОМЕНТАРІ