Чернівці святкують 609-річчя

Чернівці святкують 609-річчя

08.10.17 10:46 0 762
Офіційна церемонія відкриття Дня міста розпочалася з мелодії «Марічки» та театралізованим дійством. Воно відтворило обставини підписання молдавським воєводою Олександром Добрим у 1408 році історичного документу, котрий є першою згадкою про Чернівці.

З нагоди 609-ї річниці першої писемної згадки про місто до Чернівців завітали гості та делегації з дружніх країн: Литви, Румунії, Молдови, Словенії та Польщі. Також на святі були присутні представники крайової влади, почесні громадяни Чернівців. Цьогоріч звання «Почесний громадянин міста Чернівці» присвоєно доктору фізико-математичних наук, академіку Національної академії наук України Лук'яну Анатичуку, доктору хімічних наук, професору кафедри неорганічної хімії твердого тіла та нанодисперсних матеріалів інституту біології, хімії та біоресурсів, відмінник освіти України Олегу Панчуку.

Народні депутати України Микола Федорук та Максим Бурбак привітали чернівчан зі святом та вручили грамоти Верховної Ради України освітянам: учителю інформатики Чернівецької гімназії №7 Світлані Кишкан, заступнику головного лікаря по медичній частині Міської дитячої поліклініки Валентині Костюк та директору Чернівецької гімназії №3 Оксані Попадюк.

Міський голова вручив муніципальну відзнаку імені чернівецького бургомістра Антона Кохановського авторам наукових досліджень, науково-популярних, художніх та журналістських праць, краєзнавчих розвідок, пов'язаних із історією Чернівців, а також соціально важливих для чернівецької громади проектів, ініціатив мешканців, громадськості та бізнесу. Нині премію отримали: у номінації «Наукове відкриття року» Дмитро Шкільнюк (за розробку математичних методів та прикладних технологій, перекладу та навчання для української жестової мови), у номінації «Журналістська знахідка року» Лілія Шутяк (за розвиток культурного простору Чернівців), у номінації «Місцева ініціатива року» Оксана Филипчук (за об'єднання громади навколо спільної ідеї по реалізації проекту «Алея Небайдужості»), у номінації «Краєзнавча розвідка року» Дмитро Сірман та Володимир Новак-Садогурський (за популяризацію та дослідження Садгори, відкриття нових екскурсійних маршрутів), у номінації «Мистецький тріумф року» Максим Дупешко (за роман «Історія, варта цілого яблуневого саду»), у номінації «Меценат року» Василь Зазуляк (за багаторічну підтримку громадських ініціатив), у номінації «Бізнес-проект року» Ірина Істинюк (за впровадження альтернативних форм дошкільної освіти), у номінації «Молодіжна ініціатива року» Андрій Тужиков (за втілення молодіжних ініціатив у сфері культури).

Традиційно привітали щасливих батьків із народженням малюків, які поповнили чернівецьку громаду на День міста. Вони отримали візочки від міського голови Олексія Каспрука.

Хвилиною мовчання було вшановано пам'ять загиблих чернівчан – Героїв АТО та Героїв Небесної Сотні. Не забули і про тих, хто досі залишається в строю. Міський голова вручив ордер на квартиру підполковнику Сергій Кротов, який був одним з керівників оборони Луганського аеропорту, брав участь в обороні Кримського, Дебальцевого та Лисичанська.

«Я бажаю мирного неба над нашою країною, процвітання нашому найкращому в світі місту. Місту, яке для кожного з нас є неповторним і улюбленим, про яке знають у всьому світі. Ми раді вітати шанованих гостей нашого свята, всіх чернівчан, які розбудовують своє місто, бережуть його історичні та культурні традиції. Усіх тих, хто завжди гордо носить ім'я чернівчанина», – зазначив Олексій Каспрук.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ