Юрій Юрик: Наше завдання не лише пам’ятати воїнів УПА,а й відроджувати сторінки цього історичного періоду

Юрій Юрик: Наше завдання не лише пам’ятати воїнів УПА,а й відроджувати сторінки цього історичного періоду

10.10.17 14:44 0 570
Для нас важливо відроджувати славетні сторінки української історії, однією з яких були події національно-визвольного руху. Утім, поруч з відомими сторінками у селі Антонівці, Гурби, на карпатських локаціях, на Тернопільщині були й інші серйозні центри прийняття рішень щодо організації боротьби за Українську Державу. Одним з таких центрів на Тернопільщині є село Бишки, де з 1943 до 1945 років знаходилася штаб-квартира Української Повстанської Армії. На цьому наголосив заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик під час відзначення заходів з нагоди 75-ої річниці створення УПА, які відбулися 6-7-8 жовтня на Козівщині.

За його словами, у селі Бишки Козівського району, в хаті Лихолатів, була підпільна криївка, де приймалися центральні рішення. в цій хаті створили музей Української Повстанської Армії.

«У цій хаті також перебував генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич та весь крайовий провід, керівник Служби безпеки Микола Арсенич, керівник бойової референтури Дмитро Грицай і член ОУН Ярослав Старух, Ярослав Бусел. Саме на цій території, де ми зараз перебуваємо, вони спілкувалися, приймали рішення, організовували національно-визвольну боротьбу українців за незалежність. І тому ми позиціонуємо Бишки, як центр організації національно-визвольного руху у 1943-45 роках. Тому невипадково і назва заходу «Бишки – столиця воюючої України», – зазначив Юрій Юрик.

Нині наше завдання, підкреслив він, – відроджувати ці сторінки історії, згадувати не тільки командирів УПА, а й рядових бійців та вшановувати їхню пам'ять. «Знаючи про них, пам'ятаючи їх безсмертну боротьбу за Україну, ми розуміємо, що їхній славетний чин продовжують українські солдати, які протистоять на східному фронті російському окупантові», – зауважив Юрій Юрик.

У свою чергу, як розповіла донька Романа Шухевича Марія Трильовська, Бишки – це місце, де боровся її батько, де організовував боротьбу і був ідеологом національно-визвольного руху.

«Мені навіть моторошно тут бути. Тому що тут відбувалося багато подій. Добре, що я маю можливість побувати у Бишках, побачити людей, які причетні до історії, чути їхні розповіді. Звичайно, що таку людину як Роман Шухевич ще потрібно пошукати. Це людина відповідальна, яка могла віддати все за ідею, за яку боролася. Я дуже хочу, щоб молоде покоління брало приклад з тих, хто був причетний до національно-визвольного руху. Тому що вони показали, як треба за Україну боротися. Віддали все – життя, родини, але боролися. І хотіли, щоб теперішня молодь продовжила їхню справу. І я щиро вдячна, що таке святкування відбувається у Бишках, де відбувалися кардинальні події для нашої держави», – зазначила Марія Трильовська.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі німецький ...
Наступна новина: На Житомирщині під час ...

КОМЕНТАРІ