В Житомирській області у Малинському районі протягом 40 днів проводитимуть карантинні заходи для профілактики африканської чуми

В Житомирській області у Малинському районі протягом 40 днів проводитимуть карантинні заходи для профілактики африканської чуми

11.10.17 11:35 0 613
У зв'язку із спалахом африканської чуми у Малинському районі визначено зону нагляду, де протягом 40 днів триватимуть карантинно-обмежувальні заходи щодо ліквідації та профілактики АЧС.

Про це повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА.

За його словами, зоною нагляду комісія визначила територію Малинського району по межі населених пунктів, які знаходяться на відстані 3 км від вогнища захворювання.

— «Рішенням комісії ми вводимо карантин на 40 днів на території Малинського району у зв'язку із спалахом африканської чуми у с. Головки та вживаємо всі необхідні заходи, щоб інфекцію локалізувати та ліквідувати. В план заходів, який затверджено, включено виділення зони зі встановленням ветеринарно-поліцейських постів для недопущення поширення захворювання. Також створено дезбар'єри – спеціальними дезінфікуючими речовинами обробляється автотранспорт, який виїжджає із цієї території. Одним із основних карантинних заходів є категоричне обмеження вивезення свинини із зони карантину», – зазначив Олександр Шпита. —

Із жителями населених пунктів у Малинському районі ведеться роз'яснювальна робота. Адже для недопущення поширення інфекції всі сприйнятливі тварини мають бути знищені.

— За інформацією Олександра Шпити, остаточна причина спалаху АЧС ще не визначена. Але за даними спеціалістів, власник господарства у серпні завіз тварин із Рівненської області. А так як інкубаційний період триває до 6 місяців, то найбільша вірогідність завезення інфікованих свиней.

Нагадаємо, що спеціалісти служби швидко відреагували на спалах африканської чуми у с. Головки Малинського району та оперативно провели заходи з ліквідації та недопущення поширення захворювання.

Станом на 9 жовтня у вогнищі захворювання все поголів'я свиней піддано забою та утилізації (7 голів). В зоні захисту – с. Квітневе, Лідовка, Маклаївка та Червоний Лан – ліквідовано 78 голів свиней, живого поголів'я тварин наразі немає.

Спеціалісти управління з 6 жовтня розпочали дезінфекцю місць утримання та забою тварин. На карантинних постах чергують працівники ветеринарної медицини Держпродспоживслужби і Нацполіції. Вже вилучено та утилізовано біля 10 кг свинини.

Довідково: За інформацією управління 4 жовтня надійшло повідомлення про захворювання свиней у підсобному господарстві с. Головки, Малинського району Житомирської області. Спеціалісти відібрали біоматеріал та направили до Житомирської регіональної лабораторії ветеринарної медицини Держпродспоживслужби для дослідження. Під час досліджень виявлено підозру на африканська чума свиней АЧС.

Після підтвердження діагнозу знищено 7 голів свиней у господарстві безкровним методом, проведено вимушену дезінфекцію приміщення, де утримувались свині, та території господарського двору. Також у власника вилучено та утилізовано приблизно 45 кг продуктів забою свиней. Виставлені карантинні пости при в'їзді та виїзді з населеного пункту. Обладнані та заправлені дезрозчином дезбар'єр, поставлені шлагбаум та попереджувальні знаки.

Для того, щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство, Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи рекомендує дотримуватись правил:

* Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

* Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

* Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.

* Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.

* Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

* Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На строкову військову ...
Наступна новина: У Чернівцях стартує ...

КОМЕНТАРІ