На Тернопільщині обговорили актуальні питання щодо протидії торгівлі людьми

На Тернопільщині обговорили актуальні питання щодо протидії торгівлі людьми

11.10.17 12:06 0 574
Представники державних установ та організацій, які є суб'єктами національного механізму взаємодії, що здійснюють заходи з питань протидії торгівлі людьми у Тернопільській області обговорили проблематику у цій сфері, а також напрацювали шляхи та способи її вирішення під час тематичного круглого столу, що відбувся у Тернопільській обласній державній адміністрації. Мета заходу – моніторинг діяльності органів виконавчої влади, неурядових організацій у сфері протидії торгівлі людьми в області.

«Даний захід є моніторинговим візитом Міністерства соціальної політики та інших відомств і установ, які здійснюють заходи в сфері протидії торгівлі людьми в регіонах України. Ми це робимо щорічно для того, щоб оцінити ситуацію, як співпрацюють одні органи з іншими, як іде процес виявлення та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Представництво міжнародної організації в даному випадку здійснює підтримку державних органів, щоб можна було проводити моніторингові візити. Цей же візит не моніторинговий, а має на меті з'ясувати проблемні питання і спільно напрацювати шляхи їх вирішення», – пояснила старший спеціаліст з питань політики та програми, Програма протидії торгівлі людьми представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Ольга Стрельцова.

У той же час, за словами заступника голови Тернопільської ОДА Юрія Юрика, у контексті здійснення організаційних заходів щодо протидії торгівлі людьми найважливішим є проведення інформаційної кампанії. А також дуже важливо, щоб люди, які потрапляють в групи ризику, знали свої права та обов'язки, і мали стійкі психологічні позиції для того, щоб не підпадати під вплив осіб, які мають конкретні причини використати їх у своїх цілях.

«Ми готові здійснювати та уже здійснюємо різні інформаційні заходи. Для нас це питання є актуальним та важливим, тому що одна з найширших груп ризику в нашому регіоні – це трудові мігранти, які виїжджають за кордон, особливо тепер в контексті відкритого кордону. Водночас, ми розуміємо, що зупинити трудову міграцію складно, але працюємо над тим, щоб донести до людей інформацію про загрози та ризики, які має їхнє бажання працювати за кордоном», – зауважив Юрій Юрик.

У свою чергу, як зазначила, заступник директора департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України Олена Фаримець, в Україні законодавство протидії торгівлі людьми існує вже декілька років. І на сьогоднішній день уже є напрацьований певний досвід.

«У нас створений механізм взаємодії суб'єктів, адже ця проблематика потребує мультиплікарного підходу для її вирішення. Тому в нас також затверджена державна програма щодо протидії торгівлі людьми на період до 2020 року. В рамках цієї програми ми проводимо моніторинг діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері протидії торгівлі людьми. Наша мета – побачити на практиці, як реалізується державна політика, її успіхи та напрацювання. На даний час проблема протидії торгівлі людьми піднімається на дуже високий рівень. Особливу увагу приділяють їй міжнародні організації, ООН і ОБСЄ, і Україна як частина цієї міжнародної спільноти зобов'язана активно виконувати цю політику, а також всі конвенції, котрі ми ратифікували», – повідомила Олена Фаримець.

Власне, під час круглого столу моніторингові групи, представники Міністерства соціальної політики, міграційної служби, Національної поліції обговорили найгостріші питання та напрацювання, які вже є у даному напрямі.

«Наша область – одна із небагатьох, де прийнята програма протидії торгівлі людьми. На її реалізацію виділяють кошти з обласного бюджету, за які ми здійснюємо профілактичні заходи, проводимо інформаційну кампанію. Це все має на меті попередити людей про можливі загрози, а особливо, в умовах, коли вони потрапляють за кордон. Також для ефективнішої роботи ми співпрацюємо з громадськими організаціями, спільно проводимо навчання та семінари для людей, які займаються попередженням щодо використання людей та їхньої праці у заборонених цілях. Загалом, з 2012 року у нашій області виявлено 19 осіб, які постраждали від торгівлі людьми, і яким встановлено спеціальний статус. Ці люди отримують допомогу від держави, юридичну допомогу, грошову допомогу з обласного бюджету, від громадських організацій, від міжнародних партнерів», – поінформував начальник відділу сім'ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Владислав ...
Наступна новина: Чернівці: Кількість ...

КОМЕНТАРІ