Вибираємо зубні імплантати: Які краще?

Вибираємо зубні імплантати: Які краще?

11.10.17 20:04 0 1807

Зубні імплантати приживаються абсолютно всі - сьогодні це є доведеним численними дослідженнями фактом. Дізнавшись це, пацієнт тут же стикається з проблемою вибору серед різних систем, які пропонують численні компанії-виробники. За якими ж критеріями слід шукати найкращі зубні імплантати? Це питання хвилює багатьох, хто зважився на імплантацію зубів. Спробуємо з'ясувати, які ж зубні імплантати найкращі і розповість нам про це Скалет Яна Олександрівна - співробітник стоматологічної клініки доктора Тьомкіна, в якій можна провести імплантацію зубів під ключ в Москві.

Череп стародавнього інка з повним набором штучних зубів з кварцу і аметиста - це знаменитий експонат Національного Археологічного Музею в Перу. І хоча зубні імплантати з дорогоцінних каменів були встановлені посмертно, це є наочним свідченням того, що сама ідея заміщення натуральних зубів штучними розбурхувала уми навіть в ті далекі часи. В наші дні стоматологічна імплантація зубів вже стала реальністю. Встановити імплантат може дозволити собі кожен, залишається тільки вибрати який...

Вибираємо зубні імплантати

Які зубні імплантати вибрати і які з них кращі? Спробуємо відповісти на ці непрості питання. Існує шість найбільш важливих критеріїв вибору зубних імплантатів. Кожен з них так чи інакше впливає на надійність, функцію і естетику. Все це в кінцевому підсумку визначає той рівень життя, стан комфорту і довгостроковий прогноз, який ми очікуємо від високотехнологічного і якісного продукту. Давайте детально розглянемо кожен критерій для того, щоб визначити, які зубні імплантати кращі:

Якісний матеріал

Сьогодні практично всі зубні імплантати роблять з титану. Він визнаний досконалим матеріалом для виготовлення штучних зубів, так як не робить несприятливого впливу на фізіологічну систему і сам не підпадає під вплив навколишнього біологічного середовища. Унікальні властивості титану були відкриті в 1952 році швейцарським професором Інгваром Бранемарком. Саме він в ході своїх досліджень зауважив, що матеріал може надійно зростатися з щелепною кісткою. Надалі цей процес отримав назву остеоінтеграції, який уможливив проведення імплантації зубів.

Але для досягнення високого результату одного титану виявилося недостатньо. Для того щоб зробити процес остеоінтеграції якіснішим і швидшим, виробники стали пропонувати кращі імпланти зі спеціальним покриттям. Найбільш вдалим рішенням виявилася поверхня з висококрісталічного оксиду титану, збагаченого фосфатом. Доведено, що дане покриття підвищує показники зрощення з кісткою і дає передбачувані результати в довгостроковому періоді.

Фізіологічна форма

Логічно припустити, що зубний імплантат, який замінює корінь природного зуба повинен мати корневідним форму. Але не всі дослідники в області імплантології з цим згодні. Так в 1964 році професор Л. Лінков запропонував пластинковий імплантат у вигляді досить широкої пластинки. Громіздка конструкція вимагала серйозного хірургічного втручання і мала проблеми з приживлюваністю. Але, незважаючи на невдалий з точки зору здорового глузду вид штучного кореня і травматичну установку імплантату, винахід Лінкова досі затребуваний лікарями з російської глибинки.

Крім пластинкових імплантатів, пропонувалися також неймовірні складні конструкції суверіо-стальних і через-кісткових імплантатів. Перші як би насаджувались на щелепні кістки, а другі фактично пронизували її наскрізь. Використання даного виду конструкцій виправдовувалося тим, що застосовувати їх можна було при мінімальному обсязі щелепної кістки, не вдаючись до кісткової пластики. Сьогодні стало абсолютно зрозуміло, що найкращі зубні імплантати мають корневидну форму, яку вперше застосував професор Інгвар Бранемарк, і яка є кращою за своєю функцією і підходить для самих різних клінічних випадків.

Продуманий дизайн

Якщо в побутовому розумінні дизайн - це краса, то в імплантології - це ще і функція. Так, найкращі коренеподібні імпланти зуба вважаються ті, що зроблені у формі конуса і мають на поверхні борозенки, що гарантують надійну фіксацію в кістку. Крім конусоподібної форми і основного різьблення вони також можуть мати особливі мікроскопічними борозенками. Результати досліджень показують, що завдяки їм формування кістки навколо імплантату відбувається швидше, ніж без них. Крім того, конструкція подвійного різьблення дозволяє коригувати кут нахилу імплантату, що сприяє досягненню неймовірної естетики.

Дизайн коронкової частини імплантату (шийки) також грає важливу роль. Завдяки порівнянню зубних імплантів різних фірм, став відомий той факт, що полірована поверхня в цьому місці сприяє розсмоктуванню кістки навколо нього. В результаті верхня частина імплантату починає просвічувати через ясна або навіть виступати над ними. Для того щоб цього не сталося, шийка також повинна мати різьбу. Але найкращим варіантом буде зворотне звуження коронкової частини, яка разом з борозенками забезпечує максимальний обсяг кістки навколо імплантату для кращої підтримки м'яких тканин ясен. Завдяки цьому звуженню і борозенкам штучний зуб виглядає максимально природно.

Довговічність

Як довго можуть служити хороші зубні імплантати? Професійно встановлений якісний імплантат за умови правильного подальшого догляду за ним в стані служити пацієнтові довгі роки. Це підтверджує той факт, що перший пацієнт професора Інгвара Бранемарка швейцарський тесля Гюсто Ларссон прожив з штучними зубами все життя. Перевіряти стан зубних імплантатів і проводити професійну гігієну потрібно через кожні три місяці в перший рік, і в наступні - раз на півроку.

Естетика

Завдання імплантів не тільки відновити функцію, а й природний зовнішній вигляд втраченого зуба. Неприпустимо, щоб він виділявся на тлі зубного ряду, а вже тим більше просвічувався крізь ясна або його шийка оголювалася, видаючи наявність протеза. Для того щоб цього не сталося, необхідна гармонія в зв'язці імплантат-абатмент-коронка. Створити цю гармонію можливо лише в тому випадку, коли лікар має якісний імплантат з досить широким вибором стандартних і індивідуальних ортопедичних рішень.

Вартість

Сьогодні на ринку імплантології існує три класи імплантатів:

  • преміум;
  • середній;
  • і економ.

Чим же вони відрізняються один від одного? Ціна на зубні імплантати класу преміум класу - найвища. На відміну від всіх систем середнього та економ класів вони зроблені з більш якісних матеріалів, мають більші можливості використання в клінічних випадках різного ступеня тяжкості, їх зручніше і простіше встановлювати лікарям, а також вони мають широкий вибір ортопедичних конструкцій, в тому числі і для імпалантаціі відразу після видалення зуба. І треба розуміти, що чим дешевша система, тим більше компромісів вона пропонує в плані функції, естетики і надійності зубного імплантату.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Организационные вопросы ...

КОМЕНТАРІ