Cтабілізатор напруги: Що це таке?

Cтабілізатор напруги: Що це таке?

13.10.17 11:04 0 1367

Стабільні характеристики електромережі є запорукою довгого і вірної служби електроприладів. Напевно всі помічали, як освітлення в кімнаті стає більш тьмяним або, навпаки, більш яскравим. Це ознаки нестабільної напруги в електромережі. Найбільш небезпечні для техніки різкі скачки напруги: так, зміна цього параметра на 10 % здатна зменшити термін служби електроприладів в 4 рази. Стрибки напруги трапляються навіть в мегалополісах, що вже говорити про більш дрібні міста, села або дачні селища. Ремонтні майстерні регулярно приймають техніку, що вийшла з ладу через стрибки напруги.

Чому скаче напруга?

Зміна пропускної здатності мережі неминуча - будь-яке включення або виключення електроприладу зменшує або підвищує навантаження на мережу. Наприклад, при використанні зварювального апарату в гаражному кооперативі світло тьмяніє в такт роботі зварника. На якість струму також впливає загальне навантаження в мережі. Наприклад, в житлових багатоквартирних будинках навантаження на мережу помітно зростає вечорами, коли більшість людей знаходяться вдома. Ще одна причина падіння напруги криється в самих проводах: чим вони довші, тим більше втрат відбувається. З цієї причини досить часто страждають дачні селища і села.

Хто купує стабілізатори напруги?

В першу чергу, основними покупцями таких приладів є підприємства, виробництва, офіси і різні установи - стрибок напруги не тільки загрожує солідними витратами на ремонт або купівлю всього обладнання, але і впливає на працездатність всього виробництва. Важко працювати в офісі, якщо комп'ютери вимикається чи не кожні 10 хвилин. Крім того, на підприємствах з точними і складними приладами стабільна напруга є обов'язковим фактором для роботи. Купівля стабілізатора напруги для будинку - це питання і особиста справа кожного, і якщо в квартирі без нього ще можна обійтися, то в приватному будинку або на дачі життя без цього приладу стає злегка напруженим (до речі, у Львові стабілізатор напруги можна купити в інтернет-магазині http://стаб.укр/).

Основні види стабілізаторів напруги

В електротехніці існує кілька видів перетворювачів напруги. В даному випадку мова йде про коригувальні стабілізатори змінного струму. Вони покликані регулювати напругу, що подається на техніку (холодильники, пральні машини, комп'ютери та інше). Головним завданням стабілізаторів є приведення характеристик струму до стандартних (і найголовніше - стабільних) показників. Це забезпечить збереження підключеного устаткування або техніки і продовжить термін їх служби.

Якщо Ви задумалися про покупку стабілізатора напруги для будинку, то вам варто зрозуміти напевно, чи існує необхідність у його придбанні. Для цього необхідно за допомогою тестера кілька разів в будній і вихідний дні провести виміри. Критичними показниками є 198 і 242 В - вихід за ці межі здатний зіпсувати техніку, купувати стабілізатор варто для захисту всієї мережі. В середньому електроприлади здатні витримувати коливання напруги в межах 10 %, але термін їх експлуатації при цьому скорочується. Лампочки починають горіти при виході з діапазону 205-235 В. Якщо напруга коливається в межах 210-230 В, то є сенс задуматися про покупку стабілізатора напруги для одного найдорожчого приладу.

Стабілізатор підключається до мережі таким чином, що струм подається на техніку тільки після проходження через нього. Незважаючи на одну функцію, розрізняють три види стабілізаторів:

  • феромагнітний;
  • електромеханічний;
  • електронний (цифровий).

Спочатку електромагнітні стабілізатори були поширені найбільше, але зараз найбільш популярні цифрові і електромеханічні пристрої.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: У Волинській області ...
Наступна новина: На Житомирщині створили ...

КОМЕНТАРІ