Прокуратура відстоює законну позицію щодо усунення земельних порушень на території Рівненської області

Прокуратура відстоює законну позицію щодо усунення земельних порушень на території Рівненської області

14.10.17 08:02 0 604
Органами прокуратури області виявлено випадки укладання громадянами договорів міни земельних ділянок (паїв) усупереч вимогам Земельного кодексу України та Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Зокрема встановлено, що всупереч законодавчій забороні на відчуження будь-яким способом земельних ділянок (паїв) і зміну їх цільового призначення (використання), між громадянами укладено 4 договори міни земельних ділянок (паїв), загальною площею 7,5 га, згідно яких здійснено обмін земельних ділянок не за схемою «пай на пай», а іншим способом.

Аналогічні порушення були предметом судового розгляду Верховного Суду України, який зробив висновок про неправомірність укладання таких цивільно-правових угод, про що виніс постанову від 05.11.2014 по справі №6-172цс14.

Згідно вимог цивільного процесуального законодавства України, висновок щодо застосування норм права, викладений у постанові Верховного Суду України, має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.

З огляду на правову позицію суду найвищої інстанції та з метою усунення виявлених порушень, в липні 2016 року прокуратурою у межах наданих Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру» повноважень пред'явлено на захист інтересів держави до Рівненського районного суду 4 позовні заяви про визнання недійсними зазначених договорів міни земельних ділянок (паїв).

Судовий розгляд вказаних справ ще триває.

Окрім того, на даний час органи поліції області здійснюють досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях за фактами неправомірних дій приватного нотаріуса при посвідченні вищевказаних договорів міни земельних ділянок (паїв), внесення посадовими особами Держгеокадастру в Рівненському районі завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, що призвело до виведення з-під дії мораторію даних земельних часток (паїв), та за фактом незаконної зміни цільового призначення зазначених земель.

Хід досудового розслідування вказаних проваджень перебуває під контролем та процесуальним керівництвом органів прокуратури області.

З огляду на викладене, поширена 12.10.2017 інформація українським правозахисником, який окрім того представляє в суді інтереси відповідачів у вищевказаних справах, в ефірі рівненського радіомовлення про те, що нібито існує домовленість між «Держкомземом» та прокуратурою є необґрунтованою, так само як і не відповідає дійсності інформація про безпідставність заявлених прокуратурою позовних вимог, оскільки подібні висновки можливо зробити виключно в судовому порядку.

Насамкінець прокуратура області заявляє, що у подібних правовідносинах буде відстоювати законну правову позицію з метою усунення порушень незалежно від того, хто їх вчиняє, та принципово реагувати на них.

Прес-служба прокуратури Рівненської області

. Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів відзначає День ...
Наступна новина: 21 котельню на Житомирщині ...

КОМЕНТАРІ