У Тернопільській ОДА визначили подальші цілі та стратегічні плани щодо реформування медичної системи

У Тернопільській ОДА визначили подальші цілі та стратегічні плани щодо реформування медичної системи

17.10.17 08:00 0 497
Ключові зміни системи охорони здоров'я, цілі та стратегічні плани у рефомуванні медичної системи Тернопільської області обговорили під час засідання круглого столу, що відбулося 13 жовтня у Тернопільській обласній державній адміністрації.

«Перед нами стоїть питання реформування системи охорони здоров'я, це позиція Президента України та Уряду. Адже за всі 25 років незалежності України, швидше, «консервували» систему охорони здоров'я, а не реформували її», — наголосив заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик.

За його словами, у тому, що пацієнти не задоволені якістю медичних послуг немає вини медичних працівників. Причиною цьому є застаріла радянська система, що вже давно потребує зміни.

«Ми повинні відповідати сучасним вимогам і для українського пацієнта важливо декілька позитивних змін у системі охорони здоров'я. Головне, щоб медичні послуги повинні бути доступними, якісними та якомога наближеними до пацієнта. Цьогоріч реформування розпочинається вже на первинному рівні — формується реєстр пацієнтів. Наступний етап — підписання угод пацієнтів з лікарями, — зазначив Юрій Юрик. — На даний час в області налічується багато закладів загального профілю, проте абсолютно не вистачає медичних закладів реабілітаційного спрямування. Відтак зі створенням госпітальних округів система надання спеціалізованої допомоги буде збалансована, функціонуватимуть так звані лікарні другого рівня, реабілітаційні та хоспісні заклади. Велике значення має й впровадження потужних медичних технологій. Таким чином комплекс реформ, що впроваджуватимуться поступово, до 2020 року повинен повністю змінити систему надання медичних послуг».

Рішення стосовно реформування системи охорони здоров'я, повинні прийматися з врахуванням потреб і прав людей (пацієнтів, медичних працівників), з пропозицій та зауважень громадськості, суб'єктів господарювання, органів місцевого самоврядування та громадських організацій. Про це наголосив начальник управління охорони здоров`я облдержадміністрації Володимир Богайчук.

«Загалом модернізація дасть можливість створити нову сучасну модель функціонування системи охорони здоров`я, яка передбачає чіткі гарантії щодо обсягу медичної допомоги, фінансовий захист громадян у випадку хвороби та ефективний розподіл ресурсів», — наголосив Володимир Богайчук.

У вказаному заході взяли участь представники медичних установ області, а також депутати обласної ради.

Довідково:

У Тернопільській області функціонує 18 центрів первинної медико-санітарної допомоги, два з яких в складі Монастириського та Тернопільського районних територіальних медичних об'єднань, окрім того в регіоні створено та функціонують об'єднані територіальні громади, у восьми з яких функціонують медичні заклади первинної ланки, що вже є відокремленими та незалежними від районної юрисдикції. Серед них: Заводська селищна рада в смт Заводське, Мельнице-Подільська громада, Озерянська, Скалатська, Байковецька, Скала-Подільська, Залозецька, Козлівська. До структури даних закладів входить 215 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та 734 ФАПи та ФП, в яких працює 532 підготовлених сімейних лікарів.

Управління охорони здоров'я активно співпрацює з Кременецькою, Лановецькою, Шумською, Збаразькою, Бережанською, Тернопільською, Підволочиською, Теребовлянською, Гусятинською, Чортківською районними державними адміністраціями з питань функціонування госпітальних рад. Проведено організаційні засідання з членами госпітальних рад.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Житомирщині до Дня ...

КОМЕНТАРІ