Вища освіта: Основні плюси дистанційного навчання

Вища освіта: Основні плюси дистанційного навчання

18.10.17 12:20 0 2924

Зважитися на другу вищу освіту або на курси підвищення кваліфікації не так вже й просто. Адже для цього потрібні не тільки гроші, але і час, і сили, щоб постійно їздити до вузу після (або до) роботи. Але, як то кажуть, немає безвихідних ситуацій. Якщо бажання отримати додаткову освіту є, а фізичної можливості відвідувати ВНЗ немає, то варто подумати про дистанційне навчання. Про те, що це таке та які воно має плюси ми і поговоримо далі і розповість нам про це співробітник Міжнародного центру дистанційної вищої освіти (МЦДВО): http://mcdvo.com.ua.

Дистанційне навчання: Трішки історії

Дистанційна освіта - це відмінний спосіб підвищити кваліфікацію або навіть отримати нову спеціальність, не виходячи з дому. Відмінність від традиційних форм навчання полягає, як нескладно здогадатися, в тому, що заняття відбуваються віддалено, на відстані від викладача.

Однак протягом усього часу навчання студент зазвичай має можливість взаємодіяти з викладачем, виконуючи завдання і висилаючи їх на перевірку, тобто, присутній постійний зворотний зв'язок.

На сьогоднішній день віддалено можна пройти не лише курси підвищення кваліфікації, а й отримати повноцінну вищу (або другу вищу) освіту або навіть ступінь MBA.

Зараз про дистанційну освіту говорять як про щось новаторську, але насправді історія її появи сягає корінням в далеке 18 століття.

Саме тоді з'явилося так зване кореспондентське навчання: студенти спілкувалися з викладачами поштою, а іспити здавали спеціальним представниками університету або надавали наукові роботи. Кореспондентське навчання, до речі, існує до цих пір - це, наприклад, знамениті курси «ЄШКО».

Перший справжній університет дистанційної освіти з'явився у Великобританії в 1969 році - це був Відкритий Університет (Open University). Він, до речі, працює до цих пір, і будь-хто може вступити до нього, правда, список доступних курсів залежить від країни проживання студента.

Також в 1969 був заснований Французький національний центр дистанційного навчання (CEND). На сьогоднішній день там пропонується близько 2 500 різних курсів. Сьогодні, завдяки розвитку інтернет-технологій, кількість ВНЗ, що пропонують дистанційне навчання, значно зріс.

Дистанційне навчання: технології та методи

Зараз, в століття сучасних технологій, здається, що дистанційна освіта - це неодмінно навчання через Інтернет. Дійсно, в більшості випадків дистанційне навчання має на увазі використання Інтернет-технологій, але при цьому не обмежується тільки ними.

Є ще, наприклад, так звана кейс-технологія, суть якої полягає в тому, що на початку навчання ви отримуєте «портфель» з усіма необхідними матеріалами для курсу, які включають в себе книги, диски (електронні підручники), перевірочні завдання і т. п. При цьому якісь додаткові матеріали ви можете отримувати і через Інтернет - особливо це актуально, якщо досліджувана вами область швидко змінюється (це відноситься, наприклад, до юриспруденції).

Якщо для навчання використовуються Інтернет-технології, то при надходженні на курс студенту дають пароль і логін для доступу до центру дистанційної освіти, де він отримує всі необхідні навчальні матеріали і де він виконує завдання.

Крім того, до кожного учня «прикріплюється» викладач, який контролює процес навчання складає план занять і перевіряє завдання. Іноді Інтернет-навчання включає в себе участь в онлайн-конференціях і семінарах, які проходять в режимі реального часу.

Іспити та заліки також часто можна здавати через Інтернет. Правда, захищати дипломну роботу і здавати Держіспит доведеться все ж очно.

Що стосується закону, то сьогодні ВНЗ офіційно дозволено використовувати «дистанційні освітні технології» для навчання студентів і при цьому видавати звичайні дипломи державного зразка.
Дистанційне навчання: Плюси

Як і будь-якого іншого виду навчання, у ДО є свої "+":

Вчитися можна де завгодно. Не обов'язково їхати в Київ, Харків або інше велике місто, щоб здобути освіту. І не потрібно витрачати дві години на день на те, щоб дістатися до ВНЗ;

  • Найчастіше студент сам визначає зручний для нього час навчання;
  • Можна повністю змінити професію, не йдучи при цьому з основної роботи;
  • Дистанційна освіта зазвичай значно дешевша очної або очно-заочної;
  • Ваші знання оцінюють більш об'єктивно, так як викладач не знає вас особисто і тому відноситься до вас неупереджено;
  • Програма занять зазвичай складається індивідуально, ви можете скорочувати або розширювати її в залежності від ваших можливостей і потреб;
  • Для навчання використовуються новітні технології, ви отримує найсвіжішу інформацію по вашій спеціальності. Ніяких застарілих підручників.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: На Тернопіллі осіб з ...
Наступна новина: В Ужгороді відбудеться ...

КОМЕНТАРІ