Українська наука: вікової застій

Українська наука: вікової застій

23.10.17 19:22 0 1308

"Наступного року в Україні планується грандіозне святкування 100-річчя Національної академії наук. Урочистості пройдуть в 2018 році, в цей же рік академік Борис Патон (президент НАН) відзначить своє 100-річчя. Патон народився в рік її заснування - 1918-му та керує штаб-квартирою вітчизняної науки понад 50 років. Усі проведені в рамках цього дійства заходи «покликані підкреслити важливість наукової діяльності для держави та суспільства». Але чи буде сприяти підготовка до епохальної дати якісному оновленню Академії, яка давно цього потребує, а також всієї української науки, яка перебуває на межі вимирання, або все знову зведеться до бутафорії на тлі святкового «корпоративного» застілля? Адже зміни в закон про науку і науково-технічну діяльність, прийняті до появи вищезгаданого указу, консервуючі ще на 10 років агонію старої бюрократії в українському науковому середовищі, ні збільшення фінансування НАН, - ситуацію не врятували", - розповідає автор статті "Чого хочуть вчені в Україні?" - Ігор Янковський.

Наукове падіння

За 26 років незалежності українська наука тільки те й робила, що втрачала свої позиції. Основні критерії, за якими оцінюється стан справ в науковій сфері будь-якої країни - витрати держави на науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи, їх продуктивність, концентрація високотехнологічних компаній, поширеність і якість вищої освіти, додана вартість товарів, число реєстрованих патентів і кількість дослідників. У нас всі ці показники залишають бажати кращого. Особливо це проявляється в останні роки.

Наприклад, в 2016 році Україна в рейтингу інноваційних економік опустилася (як, в принципі, робила це з року в рік) ще на 1-ну позицію - 42 місце. Поруч з нами - Сербія, Туніс і Таїланд. Ось тільки вони в рейтингу піднялися. За останні 10 років частка реалізованої інноваційної продукції в обсязі промисловості впала майже в 5 разів - до 1,4 %. Так, українські університети, які повинні бути старт-майданчиком в науці, вперше за час незалежності в 2016 році потрапили в список британського рейтингу Times Higher Education World University Rankings - 1-го з найбільших і найбільш шанованих рейтингів світу. Але це сталося тільки тому, що рейтинг розширили з топ-400 з 41 країни до топ-800 з 70 країн.

Залишається тільки здогадуватися, яка якість освіти, чи то пак, дипломів вузів, якими володіють 82,5 % працездатного населення нашої країни (працюючи при цьому таксистами, офіціантами, продавцями і т. д.). Майже 24 % молоді не можуть знайти собі роботу за профілем. До речі, Україна - 7-я в світі за кількістю громадян з вищою освітою. За цим показником ми перегнали Данію, Новою Зеландію та Австралію. Але в нашій країні вища освіта не гарантує профільне працевлаштування, саме тому майже 24 % молоді не можуть знайти собі роботу за профілем - не тільки через брак робочих місць, а й через брак знань і навичок, яка ніяк не корелюється з наявністю диплома. Один з фактів, які свідчать про вимирання української науки - кількість зареєстрованих патентів за останні 20 років скоротилася на чверть. Свої винаходи наші Кулібіни воліють реєструвати за кордоном, де їх праця і цінується, і оплачується належним чином, плюс - де є доступ до світової науки, її інфраструктурі, а ще - свобода від бюрократичних «пут».

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: E-Cloth: Прибирання без ...
Наступна новина: Основные причины поломок ...

КОМЕНТАРІ