Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з нагоди 70-річчя операції «Захід» - масової депортації українців у Сибір

Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з нагоди 70-річчя операції «Захід» - масової депортації українців у Сибір

24.10.17 11:47 0 579
Шановні тернополяни, українці!

Тернопіль та Україна згадують десятки тисяч українців, долі який скалічив кривавий комуністичний режим.

Загалом у перші передвоєнні та післявоєнні роки з теренів західної України до Сибіру були депортовані понад мільйон українців.

Однак, саме 70 років тому 21 жовтня 1947 року уряд СРСР провів найбільшу операцію з депортації населення Західної України до Сибіру. Вона увійшла в історію під кодовою назвою операція «Захід». Протягом доби в Західній Україні виселили 26 682 родини або 76 192 осіб: 18 866 чоловіків, 35 152 жінки та 22 174 дитини.

Частина з депортованих, переважно літні люди, загинули ще в дорозі, тисячі українців загинули в перші місяці від нестерпних умов проживання у Сибіру та нелюдської праці. Більшість вижило і навіть повернулося на рідну землю.

Саме Ви розповіли нащадкам правду про ще один злочин проти людяності кривавого сталінського режиму.

Ви навчили нові покоління щиро любити Україну та пам’ятати, що головний ворог України – це московський кат.

Ви справжні Герої, які пройшли крізь каральну радянську систему. Багато з Вас втратили здоров’я, родину. Багатьом довелося жити під постійним осудом. Але Ви вистояли.

Завдяки Вам ми маємо Українську державу. Масовими депортаціями та знищенням українців комуністичний режим не зміг викорінити вікове прагнення до незалежності. А, навпаки – ще зміцнив вільний український дух.

Низький уклін живим Героям та вічна пам’ять загиблим!

Слава Україні!

Героям Слава!

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 24 жовтня стартує ...
Наступна новина: У Тернополі відбувся марш ...

КОМЕНТАРІ