Навіщо двигуну потрібно моторне масло?

Навіщо двигуну потрібно моторне масло?

27.10.17 16:43 0 1823

Навіть ті, хто взагалі не розуміється в будові автомобіля знають, що там має бути моторне масло. Спочатку, функція моторного масла заключалась в тому, щоб виводити продукти зносу і тепло із зони тертя, відводячи його в картер, а також для змащення шийок коленвала. Потім, на масло поклали функцію змащення циліндрів і деталей газорозподільного механізму. Сьогодні ж, на сучасних двигунах, моторне масло використовується як гідравлічна рідина для всіх механізмів. І на нього покладають все більше роботи. До речі, придбати якісне моторне масло можна в інтернет-магазині BiBiOil.com.

Так все-таки, навіщо двигуну моторне масло?

Все дуже просто. Воно захищає двигун, створюючи захисну плівку на деталях. Це допомагає зменшити тертя і знос. Крім того, плівка захищає деталі ще й від бруду, корозії та шкідливих домішок. Загалом, основні функції моторного масла, це:

  • Захист двигуна;
  • Захист його деталей від зносу;
  • Попередження корозії;
  • Захист від перегріву;
  • Видалення продуктів зносу мотора, наприклад, металеву стружку, що залишається після тертя, з важливих зон;
  • Видалення сажі, нагару та інших продуктів згоряння палива.

Крім самої основи, тобто нафтової складової масла, існують і різні присадки. Вони можуть виконувати найрізноманітніші функції, наприклад, регулювати в'язкість масла, або очищати деталі двигуна від забруднень. Присадки можуть зробити моторне масло унікальним, так як можуть посилювати, або навпаки, послаблювати різні властивості.

Які існують види моторних масел?

Основних видів моторних масел э 3-ри. Це:

  1. мінеральні;
  2. синтетичні;
  3. і напівсинтетичні.

Мінеральні моторні масла мають високу в'язкість, так як - це первинний продукт переробки нафти. Його потрібно часто міняти. Як правило, такий продукт підходить для старих двигунів, яким більше 10 років.

Синтетичні масла мають відносно низьку в'язкість. У них більш тривалий термін служби. Таке масло можна застосовувати при екстремальних температурах, і воно гарантує надійний захист Вашого двигуна.

Напівсинтетичні масла є, свого роду сумішшю попередніх двох продуктів. Воно на 30-50 % складається з синтетичного масла, і на 50-70% - з мінерального. У порівнянні з мінеральними маслами, напівсинтетичні набагато ефективнішы. А деякі їх види навіть коштують дешевше синтетичних.

Крім того, моторні масла діляться на:

  • сезонні;
  • і всесезонні.

Сезонні масла використовуються при стабільних температурах, тобто, їх не можна використовувати взимку і влітку одночасно.

Всесезонне масло штучно змінене, що дає можливість використовувати його цілий рік. Завдяки різним присадкам і меншій в'язкості, його можна використовувати як при високих, так і при низьких температурах, при цьому, зберігаючи оптимальну в'язкість. Це найкращий вибір для Вашого автомобіля.

Ну і кілька слів про в'язкість. Простіше кажучи, це стан, який дозволяє маслу зберігати плинність, але при цьому, залишатися на деталях двигуна. Це потрібно для того, щоб не допустити сухого тертя між деталями.

Для чого потрібно міняти масло?

В процесі своєї роботи, масло, поступово, приходить в непридатність, забруднюється і втрачає свої властивості. Відбувається це через колосальні навантаження під час експлуатації:

  1. перепади температур;
  2. розтягування;
  3. і стиснення.

Відповідно, щоб вивести всі шкідливі речовини і продукти «життєдіяльності» двигуна, масло потрібно замінювати. Робиться це після закінчення певного пробігу автомобіля, як правило, це 10,000 км. Можна робити і раніше, скажімо на 7,000 - 8,000 км, це буде ще краще.

Нічого страшного не трапиться, якщо заміна відбудеться на 1,000-2,000 км пізніше, потрібно буде просто скоротити інтервал наступної заміни на цей кілометраж. Але якщо прострочити більше 5,000 км, це дуже негативно позначиться на двигуні. Постарайтеся такого не допускати.

Головне, під час заміни моторного масла, не забути поміняти і масляний фільтр. Справа в тому, що якщо його не змінити, сам сенс заміни масла просто пропаде. Адже весь бруд накопичується саме в фільтрі, і він дуже швидко потрапить в нове масло. Тому, і масло, і фільтр потрібно міняти одночасно.

Моторне масло - це невід'ємна частина двигуна. Якщо провести аналогію з людським організмом, то це як кров. І від його стану багато в чому залежить стан Вашого автомобіля.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Восстановление волос ...
Наступна новина: У Миколаєві презентували ...

КОМЕНТАРІ