У Чернігові створено 84 ОСББ

У Чернігові створено 84 ОСББ

31.10.17 08:48 0 614
Відповідно до діючого законодавства України, а саме: Закону України «Про власність», Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», власники квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку стали співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку. Тобто, мешканцям належать покрівля, інженерні мережі будинку, ліфти, сходові майданчики, підвали, коридори, прибудинкова територія. Спільне майно багатоквартирного будинку – спільна сумісна власність співвласників. Вони зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку та прибудинкової території відповідно до своєї частки в майні будинку чи гуртожитку.

Тільки з розумінням, що мешканці будинків є повноправними власниками свого житла і тільки від самих мешканців залежить утримання його в належному стані, приходять бажані позитивні зміни. Дієвим способом досягти їх є створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку. ОСББ – це юридична особа, що створюється для представлення спільних інтересів співвласників, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію.

ОСББ передбачає участь кожного мешканця в управлінні своїм житлом. Усвідомлюючи себе повноправними власниками своїх будинків, мешканці відповідальніше ставляться до спільного майна й на своєму досвіді переконуються в перевагах самостійного керування будинком.

Ефективне використання коштів і постійний особистий контроль кожного жителя дозволяють раціональніше утримувати будинок. Люди самі визначають, які першочергові роботи необхідно провести, а потім бережливо ставляться до зробленого, адже виправляти пошкоджене знову ж доведеться самим.

Жителі будинку, де створено ОСББ, на основі права сумісної власності разом вирішують важливі для кожного питання: хто обслуговуватиме будинок (самостійно чи управляюча компанія), якою буде квартплата, куди витрачати гроші (поточний, капітальний ремонт, модернізацію, енергоефективні заходи, благоустрій, тощо) та повністю контролюють цей процес.

На у Чернігові уже утворено 84 ОСББ. Чернігівська міська влада всіляко сприяє створенню Об`єднань співвласників багатоквартирних будинків. Необхідні консультації та роз`яснення щодо створення ОСББ надають спеціалісти міськради.

Окрім цього вже два роки функціонує Програма сприяння створенню ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки (далі – Програма). Відповідно до Програми, на умовах співфінансування з міського бюджету виділяються кошти на проведення робіт по капітальному ремонту житлових будинків. Так, 80% коштів від повної вартості робіт виділяє міська рада з місцевого бюджету, а 20% - це власні чи залучені кошти жителів.

Наразі учасниками Програми стали 17 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Проведені роботи з капітального ремонту житлових будинків, а саме: ремонт покрівлі, ліфтів, заміна інженерних мереж, заміна вікон в місцях загального користування, облаштування теплопункту, облаштування освітлення зі встановленням датчиків руху. ремонт під`їздів, ганків, козирків, відмосток, тощо.

Корисна інформація:

Порядок створення ОСББ - http://chernigiv-rada.gov.ua/more/page/8225

Консультації по створенню Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та процедура його реєстрації проводяться в Центрі надання адміністративних послуг: http://www.chernigiv-rada.gov.ua/poslugi/poslugi-list/3035

Роз`яснення щодо створення ОСББ та участі Об`єднань в міських програмах надають працівники Управління житлово-комунального господарства: http://chernigiv-rada.gov.ua/gorrada/structur/60

Детальніше про Програму сприяння створенню ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки - http://www.chernigiv-rada.gov.ua/roz…/rozvitok-programa/9777

Голова ОСББ поділився, що уже планує залучити фінансування в рамках інших програм, зокрема, скористатися програмою відшкодування кредитів на впровадження заходів з енергозбереження в будинках.

За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині у Гайсині ...
Наступна новина: Чернівці: Вода,кава,чай в ...

КОМЕНТАРІ