На Тернопіллі степан Барна взяв участь в обговоренні ініціативи відновлення Галицького Успенського собору

На Тернопіллі степан Барна взяв участь в обговоренні ініціативи відновлення Галицького Успенського собору

01.11.17 12:50 0 565
У музеї «Історії Галича», що у с. Крилос Галицького району, відбулося засідання круглого столу на тему «Галицький Успенський собор: відродження державної та духовної величі України».

У засіданні взяли участь народні депутати України Михайло Довбенко, Микола Княжицький та Андрій Кіт, голови обласних державних адміністрацій, зокрема, Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, Львівської та Тернопільської облдержадміністрацій Олег Синютка і Степан Барна, керівники Галицького району, священнослужителі та науковці.

Учасники круглого столу оглянули фундамент Галицького Успенського собору, побували у церкві Успіння Пресвятої Богородиці. А також обговорили можливості щодо відбудови храму.

За словами Олега Гончарука, необхідність відновлення Галицького Успенського собору полягає у збереженні національної духовної скарбниці Княжого Галича. «Багато скептиків свого часу не сприймали ідею відновлення собору, – зазначив, розпочинаючи засідання, очільник Прикарпаття. – Однак, об'єднавши зусилля народних депутатів, обласної та місцевої влади, духовенства і науковців, маємо чітке бачення того, що Успенський собор буде відновлено і він стане основою для об'єднання Української церкви».

У доповіді Михайла Довбенка йшлося про дослідження науковців та археологів, які займалися відновленням історичної справедливості щодо місця розташування собору та часу його зведення. Народний обранець зазначив, що храм за своїми розмірами поступається лише Софії Київській.

Виконавчий директор благодійного фонду «Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського собору» Зіновій Шкутяк окреслив основні напрямки роботи організації, яка займається відновленням храму.

На завершення заходу присутні схвалили резолюцію круглого столу, в якій, зокрема, йдеться про оголошення всеукраїнського конкурсу на розробку проектних пропозицій відновлення Галицького Успенського собору з музеєфікацією існуючих фундаментів XII ст.

Олег Синютка висловив пропозиції щодо доцільності розробки державної програми для збереження історико-культурної спадщини, яка сприятиме відродженню і популяризації таких пам'яток як Галицький Успенський собор.

У свою чергу очільник Тернопільщини Степан Барна наголосив на необхідності посилення роботи в напрямку популяризації та поширення інформації про історію древнього Галича та загалом історичних пам'яток Західної України.

Відділ прес-служби Івано-Франківської обласної державної адміністрації

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ