Чернівці: У працівників їдальні ЗОШ №27 виявили стафілокок,в окремих стравах – бактерії групи кишкової палички

Чернівці: У працівників їдальні ЗОШ №27 виявили стафілокок,в окремих стравах – бактерії групи кишкової палички

01.11.17 11:37 0 672
Перші результати епідеміологічного розслідування випадків гострих кишкових інфекцій у учнів ЗОШ №27 повідомив Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України.

У ході розслідування проведено було проведено 43 бактеріологічних обстеження на патогенну флору об'єктів довкілля у вогнищі спалаху інфекції. У ході епідеміологічного розслідування проведено відбір зразків сировини, харчових продуктів, питної води, відібрано змиви з об'єктів довкілля обстежено працівників харчоблоку на носійство стафілококу.

Зокрема, відібрано на обстеження продукти – ковбасу варену «Лікарську» та «Молочну», окорок курячий, куряче філе, м'ясо свине, яйця курячі ,а також готові страви – відбивну курячу, котлету та кукурудзяну кашу.

За результатами лабораторних досліджень у 2-х пробах готових страв (котлеті та курячій відбивній) виділено бактерії групи кишкової палички, у трьох працівників харчоблоку виділено стафілокок.

При лабораторному дослідженні змивів з об'єктів довкілля бактерії групи кишкової палички та стафілокок не виділено. В сировині патогенну мікрофлору не виділено. Питна вода відповідає гігієнічним нормативам. За результатами лабораторних досліджень проб питної води спростовано вірусологічну етіологію захворювань – ротавіруси та аденовіруси не визначено.

Проведення комплексу профілактичних, протиепідемічних заходів у ЗОШ №27 триває.

За результатами порушень, виявлених під час проведення позапланових заходів державного нагляду на директора приватного підприємства ТОВ «Мега-Крокус», що організовувало харчування в ЗОШ №27, складено адміністративний протокол, який скерований для розгляду в судовому порядку, функціонування харчоблоку тимчасово призупинено, знято з реалізації харчову продукцію, яка не відповідала вимогам законодавства щодо якості і безпечності, наданий припис про усунення причин та умов, що сприяли порушенню законодавства.

За дорученням міського голови Олексія Каспрука для забезпечення реабілітації дітей, які перенесли харчове отруєння, готується проект рішення про надання матеріальної допомоги їх батькам. Спрямовано звернення у Чернівецьке міське управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області про проведення позапланових перевірок харчоблоків у загальноосвітніх та дошкільних закладах міста, у першу чергу тих, де послуги з організації харчування надає ТОВ «Мега-Крокус».

Про висновки епідеміологічного розслідування повідомлено Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області, прокуратуру Чернівецької області, Головне управління Національної поліції в Чернівецькій області, Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області, управління цивільного захисту населення Чернівецької обласної державної адміністрації, Департамент охорони здоров'я Чернівецької обласної державної адміністрації.

Довідково. Впродовж 25.10.2017-27.10.2017 надійшло 27 термінових повідомлень з ОКУ «Обласна дитяча клінічна лікарня» та з КМУ «Міська дитяча поліклініка» кабінету інфекційних захворювань про звернення 27 учнів з ознаками гострого гастроентероколіту, які навчаються в Чернівецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 27. Всього було зареєстровано 27 хворих дітей, з них 2 госпіталізовано, 25 хворих отримували амбулаторне лікування. Всі хворі діти є учнями початкових класів (з 1 по 3 клас).

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ