Україна піднялась на 105 позицій у рейтингу Doing Business 2018 за індикатором

Україна піднялась на 105 позицій у рейтингу Doing Business 2018 за індикатором "Отримання дозволу на будівництво"

01.11.17 09:04 0 519
Україна підвищила позиції у рейтингу Світового банку «Doing Business» — за загальним рейтингом країна піднялася з 80-го рядка на 76-й. А за індикатором «Отримання дозволу на будівництво» піднялась на 105 пунктів – із 140-позиції на 35-ту! Це і є результат роботи Мінрегіону впродовж 2016 -2017 років у напрямку дерегуляції у сфері будівництва. Про це наголосив Віце-прем'єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

За його словами, зростанню України у рейтингу сприяли в першу чергу законодавчі ініціативи Мінрегіону — прийняття законів України №1817 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення містобудівної діяльності» і №2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності». «Вони спрямовані на дерегуляцію будівельної діяльності, поліпшення умов ведення бізнесу, зменшення зловживань контролюючими органами у видачі дозвільних документів, усунення корупційної складової, а з іншого боку – на підвищення відповідальності забудовників», – сказав Геннадій Зубко.

Він повідомив, що з прийняттям цих законів, зокрема:

* скасовано категорії складності (яких було 5) й перейдено до класу наслідків, визначення яких зараз чітко врегульовано. Адже раніше найбільше корупційних зловживань виникало саме у питанні визначення категорії складності об'єкта, що в свою чергу впливало на вид дозвільного документа (декларація або дозвіл);

* скасовано декларацію на початок виконання будівельних робіт. Відтепер будівництво об'єктів з незначними наслідками (СС1) здійснюватиметься за повідомленнями, а об'єктів з середніми та значними наслідками (СС2 та СС3) — за дозволами;

* встановлено чіткі рамки й критерії для перевірок — у залежності від ступеню ризику об'єкта. Зокрема: з високим ступенем ризику (СС3) – не частіше одного разу на два роки; з середнім ступенем (СС2) – не частіше одного разу на три роки; з незначним ступенем (СС1) – не частіше одного разу на п'ять років;

* затверджено перелік будівельних робіт, що не потребують отримання дозволів на початок їх виконання та не потребуватимуть прийняття в експлуатацію. Серед таких робіт є відновлення благоустрою, дитячих і спортивних майданчиків, перепланування не несучих стін у квартирах, заміна покриття покрівель будинків, монтаж технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв'язку, забезпечення безперешкодного доступу для інвалідів, будівництво фортифікаційних споруд тощо.

Передбачено можливість отримання сертифікату (прийняття в експлуатацію) через електронну систему.

«Законом №2020 ми скасували зайву процедуру отримання будівельниками технічних умов від ДСНС з пожежної безпеки на будівництво. Відтепер ці вимоги будуть отримуватися разом з архітектурно-будівельними вимогами. Також значно вплинуло на зростання рейтингу прийняття КМДА рішення щодо зменшення з 10% до 2% розміру пайового внеску забудовників в розвиток соціальної інфраструктури», — зазначив Віце-прем'єр-міністр .

«Україна – в ТОП-50 країн за показником «Отримання дозволів на будівництво». Це значно вплинуло на загальний рейтинг держави і є найкращим прогресом України в світі. Цей результат є в першу чергу головним індикатором для інвесторів і збільшення притоку іноземних інвестицій в країну. Україна реформується і ми не зупиняємось на досягнутому. Дерегуляція в Україні бізнес-процесів, зокрема у галузі будівництва, буде продовжена. Плануємо і надалі поліпшувати позиції у «Doing Business і тримати високу планку», — сказавГеннадій Зубко.

За підрахунками експертів Світового банку, один пункт у рейтингу надає можливість додатково залучити в економіку країни близько 600 млн доларів інвестицій.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Імунопрофілактика ...
Наступна новина: Чернівецькі школярі зможуть ...

КОМЕНТАРІ