Яким має бути одяг для хрещення дитини?

Яким має бути одяг для хрещення дитини?

01.11.17 14:37 0 4407

Щоб Бог оберігав вашого малюка, необхідно провести особливий церковний обряд - хрещення. Це таїнство вважається найдавнішою православною традицією, яка знаменує залучення людини до християнської віри, а також відкриває перед нею новий світ, дає надію на порятунок душі і потрапляння до раю. Така подія, як і поява на світ, відбувається в житті дитини всього один раз, тому підготуватися до неї слід особливо ретельно. За старих часів дітей хрестили на другий день після народження, проте сьогодні дозволяється проводити таїнство на сьомий або сороковий день. Часто батьки відкладають обряд до тих пір, поки малюк не підросте і не зміцніє фізично.

Невід'ємною частиною цього звичаю є хрестильний одяг, яка повинна відповідати урочистій і святковій атмосфері. За традицією, що склалася, про хрестильний одяг повинна подбати майбутня хрещена мати, однак, і сама мама дитини може взяти участь в такій відповідальній справі. До речі, придбати якісний одяг для хрещення за доступною ціною можна в інтернет-магазині: http://sunstore.com.ua.

Що потрібно для хрещення малюка?

Для хрещення знадобиться:

  • хрестинна сорочка;
  • серветки для свічок;
  • головний убір;
  • і шкарпетки на ноги.

Після обмивання малюка в купелі зі святою водою на нього надягають хрестинну сорочку. В якості одягу для дівчинки зазвичай вибирають хрестильне плаття. Взагалі одяг для хрещення повинен бути вільного крою, щоб дитині не було в ньому тісно. Постарайтеся уникнути занадто великої кількості застібок, зав'язок і тасьм, які можуть натерти ніжну шкіру малюка і викликати подразнення.

Особливу увагу потрібно приділити якості матеріалу, з якого шиється одяг для хрещення. Перевагу слід віддавати натуральним екологічно чистим тканинам без будь-якої синтетики. Матеріал повинен бути м'яким і приємним на дотик і дбайливо облягати чутливу шкіру дитини. Ідеальний варіантом стане використання стовідсоткової бавовни або шовку. Якісне бавовняне полотно завжди щільне, м'яке на дотик і блискуче на сонці. Натуральний шовк ніколи не буває чисто-білого кольору, його нитка має злегка бежевий відтінок. При дотику хрестильного одягу до шкіри дитини шовк моментально приймає температуру її тіла. При природному освітленні тканина переливається різними фарбами, тоді як підробка відсвічує білим кольором.

Хрестинний одяг дозволялося шити виключно білого кольору, що символізувало чистоту і безгрішність душі, яка звертається до Бога. Сьогодні допускається відступ від цього правила, проте перевагу слід віддавати пастельній, приглушеній палітрі. Наприклад, для дівчинки чудово підійдуть різноманітні відтінки рожевого, молочного, бежевого або персикового, а для хлопчика оптимальним рішенням стануть блакитні або зелені тони.

Існує повір'я, що хрестинна сорочка має чудодійні властивості. Після проведення обряду її не можна прати або викидати. Протягом усього життя дитини вона стане особливою річчю, яка буде оберігати її від життєвих негараздів, допомагати в труднощах і проганяти будь-які хвороби.

Головний убір для хрестильного одягу можна вибрати будь-який. Головне, щоб він гармоніював з усім іншим комплектом. Це може бути шапочка, чепчик, мереживна косинка або пов'язка.

Під час проведення церемонії хресні батьки тримають в руках свічки, тому необхідно придбати спеціальні серветки. Їх можна прикрасити вишитими ініціалами малюка і датою проведення хрещення. Після проведення обряду серветки залишаються у хресних на пам'ять.

Слід пам'ятати, що надто химерний і яскравий комплект буде виглядати в церкві безглуздо і недоречно. У той же час одяг для таїнства хрещення повинен відповідати святковій і радісній атмосфері хрещення, бути ошатним, але без надмірностей. Який би одяг для хрещення улюбленого чада ви не вибрали, він повинна бути, перш за все, зручним і комфортним для самого малюка.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ