Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з приводу 99-ї річниці Листопадового Чину

Звернення міського голови Тернополя Сергія Надала з приводу 99-ї річниці Листопадового Чину

03.11.17 16:31 0 539
1 листопада 1918 відбувся Листопадовий Чин – загони українських стрільців під командуванням Дмитра Вітовського зайняли ключові позиції у Львові та було проголошено Західноукраїнську Народну республіку.

Чи не вперше з княжих часів на предковічних українських землях було відновлено українську владу і українці відчули себе господарями на Своїй Богом Даній землі.

Тернопіль також став центром Листопадової революції 1918 року. Вчителі української гімназії, гімназисти підняли наше місто на боротьбу за українську державу. За ними пішли інші городяни. Це був урок мужності і патріотизму.

У Тернополі вже 1 листопада замайорів жовто-блакитний прапор, а автором герба ЗУНР став студент Тернопільської гімназії Олег Лошнів. Також Тернопіль був проголошений другою столицею ЗУНР.

На Тернопільщині відбулася і одна з найбільш успішних операцій захисника ЗУНР, Української галицької армії – Чортківська офензива. Армія молодої республіки відзначилася у боротьбі з більшовизмом, а також стала основою для побудови у майбутньому Української повстанської армії.

Натхнення героїв Листопадового чину не раз проявилось у боротьбі українців протягом складного ХХ століття. Через 95 років молодь і студенти також підняли Тернопіль, Львів, Київ, всю Україну на нову революцію – Революцію Гідності. А герої-військові, як і їх прадіди січові стрільці, прийняли нерівний бій з агресором, який прагнув знищити українську державність.

Листопадовий Чин та створення ЗУНР мало величезне значення для самоусвідомлення українців, як єдиного народу, як нації.

Об’єднання ЗУНР з УНР у січні 1919 підкреслило залізну волю української нації до єдності. На весь світ було заявлено про великий європейський єдиний український народ, який прагне жити у соборній українській державі. Саме ці звитяжні традиції дозволили Україні вистояти зараз. На історичних прикладах твориться майбутнє нації.

У цей день згадаймо наших звитяжних пращурів. Вклонимося їм і подякуємо за подвиг минулого заради майбутнього.

Слава Україні! Слава героям Листопадового Чину!

Міський голова Тернополя Сергій Надал

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Проект бюджету-2018: ...

КОМЕНТАРІ