На Тернопільщині відбувся мітинг-реквієм з нагоди 99-ої річниці утворення ЗУНР

На Тернопільщині відбувся мітинг-реквієм з нагоди 99-ої річниці утворення ЗУНР

03.11.17 13:04 0 649
99 років тому, 1 листопада, відбувся історичний перелом і неймовірна, на той час, спроба відновити українську державність. Багато українців тоді, так як і на початку 90-их, сподівалися отримати свою незалежність і соборність непереборним бажанням і великою силою волі. На цьому акцентував голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час мітингу-реквієм, який традиційно відбувся у Тернополі на могилі Січових стрільців 1 листопада.

Події, котрі отримали відголос у березні 1917 року у вигляді Української Народної Республіки, за словами очільника Тернопільщини, стали початком відновлення української державності. Вони, власне, й викликали активне обговорення і підтримку серед жителів Галичини і тих земель, котрі на той час перебували у складі Австро-Угорської імперії.

«Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки – це була неймовірна спроба об'єднати Україну. Й тому у 1919 році відроджена Західноукраїнська Народна Республіка возз'єдналася з Українською Народною Республікою, і виступила одним фронтом на захист української державності на спротив окупації зі Сходу і Заходу. В умовах сьогодення ми також робимо правильні кроки в питаннях відновлення української армії. І коли ми говоримо, зокрема, про відновлену 44 тернопільську артилерійську бригаду, ми говоримо про відродження української державності», – наголосив Степан Барна.

Водночас, він зазначив, що понад 5 тисяч жителів Тернопільщини захищають нашу країну у складі Збройних сил України. «Це є самодостатні спадкоємці традицій Українських січових стрільців, Українського Галицької Армії, УПА, дисидентів тощо. наше завдання – не повторити помилок минулого, зробити висновки і спільні кроки щодо об'єднання навколо власної історії, мови, державного прапора України і довкола спільної перемоги над російським окупантом», – підкреслив Степан Барна.

Традиційно всі учасники заходу, які йшли пам'ятною ходою від Архикатедрального собору до Микулинецького кладовища, помолилися за всіх, хто віддав життя за вільну та незалежну України, вшанували їхню пам'ять хвилиною мовчання й поклали квіти до могил Січових стрільців.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Департамент економіки ...

КОМЕНТАРІ