У Житомирі провели майстер-клас з аудіодискрипції

У Житомирі провели майстер-клас з аудіодискрипції

03.11.17 15:19 0 524
У Житомирі на майстер-класі з аудіодискрипції екскурсоводам та гідам розповіли, як потрібно проводити екскурсії для незрячих та слабозорих людей.

Майстер-клас проводила громадська організація «Культура та мистецтво інвалідів» вчора, 31 жовтня, в рамках реалізації проекту «Відкриваємо світ для себе».

«У 2013 році наша львівська команда впровадила в Україні аудіодискрипцію або тифлокоментування – метод який дозволяє адаптувати візуальні твори мистецтва для людей з важкими порушеннями зору: мультиплікаційні та художні фільми, театральні вистави, екскурсії, музейні експозиції, туристичні мандрівки та інше. Взагалі цей метод існує вже близько 40 років. Наша місія в Житомирі – навчити гідів та екскурсоводів, як провести екскурсію для людини, яка зовсім не бачить, як правильно описувати предмети та розказувати», – сказала керівник проекту кандидат історичних наук, виконавчий директор ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксана Потимко.

Присутні на майстер-класі екскурсоводи та гіди переглянули фрагмент мультфільму у чорних окулярах, тобто «дивилися вухами». Організатори на практиці показали, що таке тифлокоментування та яких порад потрібно дотримуватися при проведенні екскурсії людям з вадами зору.

Декілька порад:

* Розповідати екскурсію потрібно стоячи на одному місці;

* В період переходу від одного місця до іншого нічого не розповідати;

* Голос має бути направлений до слухачів;

* Чітко називати місце локалізації того, про що розповідаєте – жодних «тут» і «там»;

* Озвучавати назви кольорів;

* Починати розповідь із зальної інформації, закінчувати деталями;

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ