На Тернопіллі уряд ухвалив концепцію держпрограми розвитку фермерства

На Тернопіллі уряд ухвалив концепцію держпрограми розвитку фермерства

07.11.17 11:51 0 996
Кабінет Міністрів України схвалив представлену Міністерством аграрної політики та продовольства України концепцію державної програми розвитку фермерства в Україні. Це ключова ініціатива профільного Міністерства та Уряду, спрямована на розвиток малого й середнього бізнесу на селі, на створення нових робочих місць та загальний розвиток сільських територій.

Представляючи основні орієнтири програми, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк відзначив, що потенціал фермерського руху в Україні – надзвичайний. За умов підвищення ефективності фермерських господарств, держава додатково може отримувати до 1,5 млн тонн врожаю. А реалізація програмних положень дозволить за три роки в 5 разів збільшити кількість робочих місць на селі, щороку на 10% оновлювати парк техніки, передусім за рахунок використання техніки вітчизняного виробництва, збільшити площі посівів під органічні культури та наростити кількість тваринних комплексів.

Інструменти підтримки пропонується розділити на дві групи – фінансові й земельні. Причому в фінансові включити здешевлення кредитів, агрострахування, а також запровадження дотацій для нових фермерських господарств.

Куратором виконання програми, за пропозицією Мінагрополітики, стане заступник Міністра з питань розвитку фермерства. Коментуючи представлені ініціативи, Глава Уряду Володимир Гройсман зазначив: «Цифри зростання – гарні. Наше завдання – максимально використати цей ресурс. І я як Прем'єр-міністр гарантую повну підтримку фермерства. Програма дій є, кошти теж є – ми забезпечимо 1 млрд грн. Хочу, аби наступного року ми продемонстрували успіх».

Довідково:

програма розрахована на три роки й передбачає, що за період її дії на селі значно збільшиться кількість робочих місць, оновиться сільськогосподарська техніка, адже буде передбачено здешевлення кредитів та агрострахування, тощо. Найбільшу перевагу отримуватимуть, звісно, новостворені фермерські господарства, які працюють в галузі тваринництва та садівництва.

Зокрема, фінансуватиметься мале та середнє фермерство за кількома напрямами. Будуть доплачувати фермерським господарствам за приріст поголів'я великої рогатої худоби; підтримуватимуть тих, хто спеціалізується на вирощуванні плодово-ягідних культур та винограду; частково компенсовуватимуть вартість с/г техніки, устаткування та обладнання; також частково компенсовуватимуть вартість обладнання з переробки нішових зернових, зернобобових, олійних культур, плодоовочевої та молочної продукції. Водночас, сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам будуть частково компенсовувати вартість за будівництво і реконструкцію виробничих приміщень та складських будівель с/г призначення.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ