Позовна заява про розірвання шлюбу

Позовна заява про розірвання шлюбу

07.11.17 18:35 0 4561

Розірвання шлюбу – це фактичне припинення дійсного зареєстрованого державним органом шлюбу між живими подружніми. Також шлюб може бути припинений чи визнаний недійсним через смерть, визнання безвісті відсутнім, юридичні помилки у закріпленні шлюбу, тощо.

Розлучення за Сімейним кодексом України здійснюється за волевиявленням двох чи одного зі сторін.

Позовна заява про розірвання шлюбу – це одна з найпростіших за своєю формою позовних заяв. Ознайомитись зі зразком, та дізнатись більше інформації можливо на http://pozovna.in.ua/zrazki-pozovnix-zayav/pozovna-zayava-pro-rozirvannya-shlyubu.

Оформлення позовної заяви

Зразок позовної заяви про розірвання шлюбу

Зверху позовної заяви записується точна назва суду, до якого направляється позов. Позовні заяви про розірвання шлюбу заслуховуються в районних загальних судах у цивільних палатах.

Далі позивач вказує власне прізвище, ім’я та по батькові, повну дату народження та фактичну адресу проживання. Зазначається поштовий індекс задля того, щоб судова повістка якнайшвидше надійшла до вас. Нижче всі ті ж дані потрібно вказати стосовно відповідача.

Після шапки треба вказати тему позову, а саме «позовна заява про розірвання шлюбу».

Далі особа уточнює місце і дату реєстрації шлюбу, з ким він був зареєстрований, номер актового запису. Додатково треба уточнити, чи змінювалося прізвище.

У наступному абзаці вказується, чи були народжені у шлюбі діти, пишеться їх прізвище, ім’я та по батькові, повна дата народження. Якщо дитина була народження до укладення законного шлюбу, але другий з подружжя вказаний батьком/матір’ю дитини, її також треба вписати у цей абзац.

Не зважаючи на те, що одруження та розлучення в нашій країні відбувається за волевиявленням сторін, наступним пунктом потрібно вказати підстави розлучення. На даний момент цей пункт став формальністю, але і до неї потрібно віднестися з усією відповідальністю. Коротко, без зайвих почуттів викладіть фактичні обставини, які призвели вас до розлучення. Уточніть, з якого часу ви не ведете спільне господарство.

Наступним пунктом підкреслюється, що особа вважає шлюб неможливим, звертаючи увагу на те, що вона написала вище. Також потрібно уточнити, що на примирення позивач не згоден.

Якщо особа змінювала прізвище і бажає його відновити – цю вимогу також треба вписати у позовну заяву.

Наприкінці основного тексту позовної заяви робиться посилання на ч.2 ст. 104, ст. 105, 110, 112 Сімейного Кодексу України.

Після слів «Прошу» вказується те, через що позивач хоче розірвати шлюб з відповідачем (знову розписуємо його ПІБ, місце реєстрації шлюбу та номер актового запису). Якщо у подружжя є спільні діти і особа хоче залишити їх проживати у себе, це також треба вказати у вимогах. Повторювати прохання про повернення старого прізвища тут непотрібно.

У додатки треба прикласти копії позовної заяви у двох екземплярах, оригінал та копію свідоцтва про шлюб, довідку про склад сім’ї і місце проживання (оригінал і копію), документ, який підтверджує сплату державного мита, копію паспортів та ідентифікаційних номерів фізичної особи відповідача та позивача, копію (у двох екземплярах) свідоцтва про народження дитини.

Дата і підпис вказуються наприкінці заяви.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Выбор и покупка военной ...

КОМЕНТАРІ