У Житомирі студенти та науковці спілкувалися про депортацію українського населення у 1947 році

У Житомирі студенти та науковці спілкувалися про депортацію українського населення у 1947 році

08.11.17 09:04 0 627
У Житомирі студенти та науковці спілкувалися про депортацію населення Західної України у віддалені райони СРСР (операція «Захід»), що відбувалася у жовтні 1947 року.

Історико-культурний форум «Операція «Захід». Вирвані з коренем» проходив 6 листопада, у Домі української культури.

«Цими днями Україна відзначає роковини операції «Захід» – депортації українського населення. У минулому році це вперше проводилося на всеукраїнському рівні. Це не був лише один епізод депортації населення, операція «Захід» – це один із ряду депортаційних епізодів, які відбувалися, як до 1947, так і після 1974 року. Під час операції «Захід» було депортовано понад 76 тис. осіб протягом одного дня, і це страшна статистика», – зазначив модератор заходу, доцент, кандидат історичних наук Сергій Стельникович.

Окрім спілкування про найбільшу депортацію населення із Західної України, усі присутні переглянули уривки з історичних фільмів про події 1947 року.

Довідково. Найбільша депортація населення із Західної України, яка відбулася в жовтні 1947 року, увійшла в історію під кодовою назвою операція «Захід».

Всього в операції «Захід», що почалася о шостій годині ранку 21 жовтня, було задіяно 15 750 осіб керівного складу силових відомств та близько 30 тисяч солдат. Акція насильного переміщення великої кількості людей розроблялася співробітниками МДБ за всіма канонами військової операції.

Результати операції «Захід» було підбито у кінці жовтня 1947 року. Міністр внутрішніх справ СРСР С.Круглов у листі на ім'я заступника голови Ради міністрів СРСР Л. Берії доповідав про вилучення протягом доби із західних областей України 26 682 сімей спецпереселенців або 76 192 особи, в тому числі чоловіків – 18 866, жінок – 35 152, дітей – 22 174.

Майно, що належало виселеним, було конфісковано та передано колгоспам. На всіх депортованих чекали каторжні роботи в копальнях і колгоспах Сибіру.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ