Голова ОДА Ігор Гундич про сонячні електростанції: це можливість отримувати до 1,5 тисячі доларів на рік.

Голова ОДА Ігор Гундич про сонячні електростанції: це можливість отримувати до 1,5 тисячі доларів на рік.

09.11.17 13:21 0 505
1,5 тисячі доларів доходу щороку дає сонячна електростанція на 10 кВт. Це одна із 39 сонячних станцій, які встановлені за 7 місяців дії програми енергоефективності в Житомирській області.

Вчора, 7 листопада, голова ОДА Ігор Гундич перевірив, чи діє його ініціатива на місцях – оглянув, як працює сонячна станція в родині Федишиних, що проживають у с. Іванівка Житомирського району.

— «Такі проекти – це не просто прибуток для окремої родини. Це крок до енергонезалежності нашої держави. Дуже радий, що така ініціатива набирає обертів і ми маємо в області 39 електростанцій за півроку. Компенсацією з обласного бюджету пришвидшуємо окупність обладнання в середньому на рік-два», – наголосив голова ОДА Ігор Гундич.

Сонячна станція «під ключ» потужністю понад 10 кВт обійшлася родині у 270 тис. грн. Із обласного бюджету за півтора тижні після подачі документів, що підтверджують встановлення станції, сім'я отримала компенсацію – 46,3 тис. грн. (20% від вартості обладнання, без вартості робіт).

Тепер родина Федишиних за світло не платить – навіть узимку та в похмуру погоду станція накопичує достатньо для потреб приватного будинку електроенергії – мінімум 250 кВт/місяць при потребі у 200 кВт. Влітку станція дає до 1300 кВт, із яких понаднормові господарі продають державі за «зеленим» тарифом – 0,18 євроцентів за кВт (або 5,57 грн/кВт).

«Станція на 10 кВт дає дохід у рік близько 1,5 тисячі доларів. Із врахуванням податків "чистими" буде приблизно 1,2 тисячі доларів. Процедура прозора: є лічильник, який передає в обленерго в режимі онлайн показники, скільки станція виробляє електроенергії. Я підписую акти, де видно, скільки станція виробила електроенергії, скільки я спожив. До середини місяця на свій рахунок я отримую кошти. Ніяких бюрократичних перепон в процесі оформлення, підключення елестростанції чи отримання відшкодування з обласного бюджету не виникало», – розповів власник сонячної електростанції.

У літні місяці така електростанція генерує від 1200 до 1400 кВт.

Взимку значно менше, але достатньо для потреб будинку, – у грудні виробництво складатиме близько 250 кВт за місяць.

«Можемо говорити про те, що при потужності обладнання у 10 кВт навіть взимку електростанція повністю має можливість забезпечувати будинок електроенергією. З урахуванням компенсації з обласного бюджету сонячна електростанція повністю окупить себе за 4,5 роки. Якщо б такої програми не було, цей час становив би 6,5 роки», – наголосив господар Віктор Федишин.

Термін експлуатації сонячних панелей – близько 25 років. Навіть при зниженні продуктивності панелей на приблизно 0,8% в рік, вони все одно будуть вигідними.

Детальніше про «зелений» тариф і як його підключити читайте тут.

Довідково:

Для того, щоб отримати відшкодування необхідно вибрати потрібне обладнання у постачальника, взяти на нього рахунок-фактуру та завітати до будь-якого державного банку (Укрексімбанк, Укргазбанк, Ощадбанк, Приватбанк) і взяти кредит на встановлення систем сонячного теплопостачання. Після цього потрібно купити обладнання та встановити його та підтвердити факт встановлення в Обленерго. Далі банк передає всі відомості про позичальника обласній комісії, яка приймає рішення та повідомляє банк.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Кількість ...
Наступна новина: Чернівці: Житлові умови ...

КОМЕНТАРІ