Сучасні каналізаційні люки: функції та основні види

Сучасні каналізаційні люки: функції та основні види

09.11.17 20:30 0 1646

Функції каналізаційних люків

каналізаційні люки При плануванні та будівництві підземних комунікацій обов'язковими елементами є каналізаційні люки (детальніше див. тут http://www.standartpark.ua/catalog/cast-iron_hatches/). Без них система не буде введена в експлуатацію. Головне завдання, яке вони виконують - це забезпечення безпеки, але існують і інші. Це скорочує ймовірність виникнення нещасних випадків з людьми і тваринами. Ще одна важлива функція даних виробів - можливість доступу робочих з метою профілактичних оглядів, а в разі потреби і ремонтних робіт. Люки повинні бути постійно закритими, так як захищають підземеллі від сміття і попадання сторонніх предметів в систему. На проїжджій частині вони потрібні для забезпечення нормального і безпечного руху автомобілів. Тому для установки на дорозі необхідно застосовувати спеціальні моделі з високим ступенем міцності.

Які види люків можуть бути?

Для установки такого важливого елемента каналізаційної системи необхідно визначитися з вимогами, а потім вибирати сам люк для закриття колодязя. Дані вироби повинні мати важливою властивістю стійкості до механічних навантажень та ушкоджень, а також до зовнішніх чинників і погодних умов. При цьому характеристики матеріалу виготовлення не повинні змінюватися.

Класифікація люків в залежності від матеріалу виготовлення і форми виробу

На ринку багато пропозицій, які мають відмінні характеристики за матеріалом виготовлення, формою, розмірами та іншими показниками. Зокрема:

  • чавунні варіанти відрізняються міцністю і довговічністю використання, але мають дуже велику вартість, розрізняють 4 типи: магістральні, важкі, середні, легені;
  • бетонні використовують в невеликих колодязях і в каналізаціях приватних територій, зазвичай їх виготовляють за попередніми індивідуальними замовленнями;
  • пластмасові - екологічні вироби, вони мають невелику вагу, під впливом різних температурних режимів не деформуються, ймовірність крадіжки практично відсутня, у них доступна ціна (дешевше в рази, ніж чавунні аналоги), недостатньо міцні, щоб витримати великі навантаження, ідеальний варіант для приватного будинку , тротуарів і парків, доступні різноманітні кольори;
  • полімерні застосовують, якщо точно відомо, що вантажний транспорт не буде по ним їздити, вони витримують навантаження до 5 тонн, у них невелика маса, що вимагає установки додаткового кріплення, а також низька ціна і широка палітра кольору;
  • композитні в процесі виробництва передбачають використання таких матеріалів, як скловолокно, поліефірні смоли і порошкоподібних наповнювач, вони можуть витримати до 40 тонн ваги, термін експлуатації у них великий, їх вартість дешевше чавунних, але дорожче пластикових виробів.

ревізійні люкиЗа формою розрізняють круглі і квадратні люки. Тут береться до уваги форма каналізаційного колодязя, від цього залежить і кришка. Моделі круглої форми - типовий варіант, який має певний розмір. Це стандарт, що виготовляється за ГОСТом.

Підземні системи виконують важливі функції для комфортного життя людини. Профілактики і ремонтних робіт мало, важливо ще й турбуватися, щоб все люки були надійно закриті і не було прихованої небезпеки.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ