Клінкерна плитка під цеглу: Що вона собою представляє?

Клінкерна плитка під цеглу: Що вона собою представляє?

14.11.17 16:56 0 1247

Клінкерна плитка є одним з найбільш затребуваних матеріалів, як для весняної, так і для внутрішньої обробки приміщень. З її допомогою формуються фасади й інтер'єри ресторанів, державних установ, престижних навчальних закладів, житлових будинків. Головною причиною такої популярності є співвідношення високої міцності, довговічності та естетичної складової.

Основні етапи виробництва клінкерної плитки

Технології виготовлення клінкера були розроблені ще в XIX столітті. З того часу особливі зміни торкнулися лише обладнання, а сам процес залишився тим же.

Плитка такого типу фактично є особливим видом керамічної. Основою для даного матеріалу виступає глина. Найчастіше в процесі виготовлення використовується особлива глина з мінімальним відсотком домішок і підвищеною тугоплавкістю. Вона доповнюється різними флюсами і барвниками на основі оксидів.

Процес виробництва реалізується двома основними методами:

  • пресовка;
  • та екструзія.

Пресовка передбачає формування заготовок з напівсухої глини під дією особливого преса. Далі вони відправляються в піч без попередньої просушки. В результаті виходить матеріал з досить низькою щільністю і ударостійкістю. Але він з надлишком компенсується можливістю якісно затримувати тепло в приміщенні.

Екструзійна технологія включає в себе додатковий етап попереднього подрібнення вологої глини і супутнього видалення з неї повітря. Після подрібнення проводиться формування елемента потрібної форми під дією вакуумного преса. Коли заготовка вже прийняла необхідний вид, її спочатку ретельно висушують і тільки після цього відправляють в піч. Така технологія дозволяє домогтися максимальної стійкості до механічних впливів за рахунок виключення мікропор в структурі.

І той, і інший метод передбачає випалювання сировини при температурі не менше 1200 градусів. Саме етап випалювання забезпечує міцність і довговічність. Для порівняння, стандартна кераміка обпалюється при температурі не більше 900 градусів.

Що стосується вартості продукції, то в плані задіяних матеріалів виробництво є цілком економічним. Основні засоби, які згодом визначають ціну на сам виріб, витрачаються на забезпечення обладнання електроенергією.

Призначення клінкерної плитки

Сфера використання такого облицювального матеріалу вкрай широка:

  1. Одним з напрямків його застосування є обробка фасадів будівель. Крім естетичної складової така плитка захищає стіни від дощу, вивітрювання та інших впливів (до речі, в Києві замовити фасадну клінкерну плитку можна на сайті https://www.eliteklinker.com.ua/product-category/k);
  2. Також клінкер застосовується і в ландшафтному дизайні. З його допомогою викладаються доріжки на присадибній території, облицьовуються стіни фонтанів і альтанок. Елементи гратчастого типу застосовуються для укладання на газон;
  3. Окремою сферою застосування клінкеру є використання в якості покрівельного матеріалу. З цією метою виробники випускають: класичні, зсувні, плоскі варіанти з різними колірними рішеннями;
  4. У внутрішній обробці приміщень за допомогою плитки такого роду обробляються: стіни кімнат, чаші басейнів, ділянки біля каміна, ванні кімнати.

Основні типи матеріалу

Широка різноманітність областей застосування передбачає для кожної сфери окремий варіант виконання, який відрізняється своїми технічними характеристиками. До основних типів такого матеріалу відносяться:

  • Стандартний варіант для облицювання. Виріб має найчастіше класичну прямокутну форму. Застосовується у внутрішній і зовнішній обробці стін, підлог;
  • Технічна клінкерна плитка. Розрахована на підвищені навантаження. Використовується для мощення тротуарів, підлог в громадських установах, проїжджої частини окремих об'єктів;
  • Клінкер з підвищеною водостійкістю. Застосовується в основному для укладання в саунах, облицювання басейнів та інших гідротехнічних споруд;
  • Спец. замовлення. Такий тип плитки замовляється безпосередньо у виробника. Він являє собою елементи загальної конструкції, які виконуються для обробки об'єктів з неправильною формою.

Переваги клінкеру

Безсумнівно, однією з основних причин популярності клінкерного облицювання виступає широкий перелік переваг. До них відносяться:

  1. висока стійкість до будь-яких механічних впливів, яка також забезпечує довговічність матеріалу;
  2. підвищена морозостійкість і опір волозі;
  3. стійкість до ультрафіолету, діяльності бактерій, різних хімічних речовин;
  4. легкість обслуговування поверхонь, які після обробки достатньо помити водою;
  5. різноманітність форм і розмірів.

Виробники матеріалу

Великий попит на клінкер передбачає появу великої кількості підприємств, що займаються його виробництвом. Якісні вироби випускають німецькі підприємства «Westerwalder Klinker», «Feldhaus Klinker», «STRÖHER». Кожна з компаній пропонує не менше 100 різних фактур плитки.

Зарекомендувала себе на ринку і італійські компанії. Особливістю їхньої продукції є наявність спеціальної протиковзкої поверхні на елементах для укладання на підлогу.

З вітчизняних фірм окремо слід відзначити підприємство «Ідеальний камінь».

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Середня зарплата ...
Наступна новина: Работа в Польше: Что она ...

КОМЕНТАРІ