Інклюзивна та спеціальна освіта: що є в Чернігові?

Інклюзивна та спеціальна освіта: що є в Чернігові?

20.11.17 08:45 0 604
16 листопада, члени виконавчого комітету Чернігівської міської ради внесли зміни до міської цільової Програми розвитку освіти м. Чернігова «Освіта в житті нашого міста на 2017-2021 роки». Цим рішенням назва Підпрограми «Особлива школа» змінюється на «Інклюзивна та спеціальна освіта» та викладається у новій редакції.

Згідно з прийнятим у вересні Законом України «Про освіту» особлива увага приділяється освіті дітей з особливими освітніми потребами. На актуальними напрямами забезпечення права на освіту таких дітей є запровадження інклюзивного навчання, створення інклюзивно-ресурсних центрів, розвиток мережі закладів загальної середньої освіти з інклюзивними та спеціальними класами, створення організаційно-правових засад розбудови нової української школи.

У Чернігові у серпні створений КУ «Інклюзивно-ресурсний центр №1». Діяльність цієї установи направлена на забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, у тому числі, у професійно-технічних навчальних закладах. Оскільки, незалежно від стану здоров'я, наявності фізичного чи інтелектуального порушення, кожна дитина має право на повноцінне життя, освіту з урахуванням їхніх індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів.

У закладах дошкільної та загальної середньої освіти Чернігова функціонує мережа спеціальних закладів та спеціальних груп:

* Чернігівський дошкільний навчальний заклад № 23 для дітей з вадами зору;

* 5 спеціальних груп для дітей з вадами зору в закладах дошкільної освіти № 37, № 43, № 74;

* 42 спеціальні групи для дітей з вадами мовлення у закладах дошкільної освіти;

* 2 спеціальні групи для дітей з вадами опорно-рухового апарату в закладі дошкільної освіти № 60;

* 11 спеціальних груп для дітей з тимчасовою затримкою психічного розвитку;

* 1 спеціальна група для дітей з розладами аутичного спектру в закладі дошкільної освіти № 52;

* 4 інклюзивні групи в ДНЗ №32, №37, №52;

* 15 спеціальних класів для навчання дітей з особливими освітніми потребами на базі закладів загальної середньої освіти №5, 24, 30, 33;

* навчально-реабілітаційний центр №1 (для дітей з вадами слуху);

* навчально-реабілітаційний центр №2 (для дітей з вадами інтелектуального розвитку).

Загалом у місті функціонують 24 інклюзивні класи у закладах загальної середньої освіти № 5, 10, 14, 18, 23, 24, 27, 30, 33.

З метою попередження та виправлення вад усного та писемного мовлення молодших школярів також у місті працює логопедичний пункт. Для вчителів-дефектологів, вчителів класів з інклюзивною формою навчання, асистентів вчителів школи організовано школу інклюзивної освіти «Співтворчість», що сприяє забезпеченню ефективності організації інклюзивного навчання. Для батьків дітей з особливими освітніми потребами створено клуб «Крок в майбутнє».

Зміни до міської цільової Програми розвитку освіти м. Чернігова «Освіта в житті нашого міста на 2017-2021 роки» виноситимуться на розгляд депутатів міської ради.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Тернополі обиратимуть ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ