На Тернопільщині освятили Меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року

На Тернопільщині освятили Меморіал пам’яті жертвам псевдособору 1946 року

22.11.17 11:17 0 914
У селі Мушкатівка Борщівського району відбулася посвята та відкриття єдиного в Україні Меморіалу пам'яті жертвам псевдособору 1946 року. Спеціально на відкриття приїхав Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав. Участь у заході взяли також голови Тернопільської ОДА Степан Барна та обласної ради Віктор Овчарук.

Власне, зібрали всіх на Борщівщині події березня 1946 року, коли на Святоюрській горі у Львові відбувся так званий псевдособор, на якому, за наказом Сталіна, була ліквідована Українська Греко-Католицька Церква. Псевдособор, по суті, узаконив репресії проти греко-католиків, тисячі священиків та вірних відправили на заслання і кинули у тюрми. А Церкву насильно приєднали до Російської Православної. Не оминула лиха доля і священнослужителів Мушкатівської церкви Петра і Павла. Отців Всеволода Лещишина та Василя Білінського було заарештовано і засуджено за відмову перейти у московське православ'я. І ось у 2016 році, через 70 років після цих сумних подій, в пам'ять про всіх замучених священиків і вірян на території церкви Св. Петра і Павла, що у селі Мушкатівка, було встановлено Меморіал пам'яті жертвам псевдособору 1946 року, який освятили минулого тижня.

Під час свого виступу голова Тернопільської ОДА зазначив, що, перебуваючи на місці пам'яті двох священиків з села Мушкатівка – отця Всеволода і отця Василя, доречно було б згадати тих хлопців, котрі захищають територіальну цілісність держави в рядах Збройних сил України та в лавах добровольців, адже в обох випадках – це боротьба за українське слово, українську молитву та українську державу.

«Завдяки нашим спільним зусиллям, завдяки отцям-капеланам, духовним наставникам армія відроджується, особливо це видно на прикладі 44-ої артилерійської бригади. Тому шановний Владико, я щиро вдячний, що ви перейнялися ідеєю посвяти цього місця, так само як перейнялися ідеєю благословення місця вшанування у Зарваниці пам'яті Героїв шньої війни на Сході України. Я сподіваюся, що це місце буде місцем поклоніння і усвідомлення важливості тих сумних подій, які мають місце у нашій державі, щоб те що відбулося в минулому не повторилося в майбутньому», – наголосив Степан Барна.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області у ...

КОМЕНТАРІ