У результаті інвентаризації земель на Житомирщині посівні площі розширили на 40 тис. га

У результаті інвентаризації земель на Житомирщині посівні площі розширили на 40 тис. га

22.11.17 08:01 0 506
За результатами інвентаризації земельних ділянок сільськогосподарського призначення посівні площі у підприємствах на території Житомирщини збільшились на 40 тис. га (+7% до показника 2016 року) та складають 648,6 тис. га. Крім того, на 23,7% збільшилися надходження до бюджету за землекористування.

Про це інформує управління агропромислового розвитку ОДА.

Проведення інвентаризації землі ініціював напередодні голова ОДА Ігор Гундич для того, щоб розширити кількість посівних площ та збільшити надходження коштів до місцевих бюджетів.

За інформацією департаменту фінансів ОДА, за 10 місяців цього року від фізичних та юридичних осіб місцеві бюджети отримали 407,7 млн грн за користування землею на території Житомирщини. Це на 23,7% більше, ніж у відповідному періоді 2016 року. Це показник включає в себе земельний податок, який склав 147,7 млн грн, та орендну плату – 260 млн грн.

За словами начальника управління агропромислового розвитку ОДА Руслана Кирилюка, розширення площ в агроформуваннях області відбулося завдяки заключенню та реєстрації договорів оренди на використання сільськогосподарських земель. Крім того, відбулось виведення з тіні частини земель, які використовувались протягом певного періоду без реєстрації договорів оренди, оформлених належним чином.

Так, кількість посівних площ с/г культур зросла в агропідприємствах районів:

– Черняхівського – +6,7 тис. га;

– Малинського – +5,2 тис. га;

– Ємільчинського – +4,0 тис. га;

– Хорошівського – +3,1 тис. га;

– Олевського – +3,0 тис. га;

– Баранівського та Пулинського – по +2,8 тис. га;

– Радомишльського – +2,6 тис. га;

– Любарського та Коростенського – по +2,2 тис. га;

– Коростишівського, Романівського та Лугинського районів – по +2,0 тис. га.

Загальна сума нарахувань згідно укладених договорів оренди за земельні частки (паї) у 2017 році становить 781,7 млн грн.

Власники земельних паїв вже отримали 570 млн грн орендної плати від агропідприємств, що становить 72,9% від загальної суми. Найвищі показники у Чуднівському (93,2%), Народицькому (92,9%) та Любарському (90%) районах.

Наразі управління продовжує працювати над переглядом договорів оренди, в яких плата складає менше 3%, без агрохімічних паспортів полів та із нормативною грошовою оцінкою, термін якої сплинув.

Нагадаємо, що за дорученням Ігоря Гундича на Житомирщині проінвентаризували всі водні об'єкти.

Довідково: Загальна площа земель сільськогосподарського призначення на території області складає 1 млн 577,7 тис. га, з яких 1 млн 100,1 тис. га – розпайовані землі сільськогосподарського призначення, передані власникам земельних часток (паїв).

В області протягом січня-жовтня сільськогосподарські підприємства уклали та зареєстрували договори оренди на площі 648,6 тис. га землі, що складає 59,4 % від загальної площі розпайованих земель.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Незабаром послуга з ...

КОМЕНТАРІ