У Чернівцях вперше відбудеться форум «Міжмор’я» за участю політиків та експертів з країн Прибалтики і Чорноморського басейну

У Чернівцях вперше відбудеться форум «Міжмор’я» за участю політиків та експертів з країн Прибалтики і Чорноморського басейну

23.11.17 09:40 0 750
23-24 листопада Інститут Демократизації та Розвитку під патронатом Чернівецького міського голови Олексія Каспрука проведе Міжнародний форум «Міжмор'я» – від інформаційного проекту до цивілізаційної реальності». Метою дійства є створення комунікативної платформи за участю політиків та експертів балто-чорноморських країн.

«Ми створюємо комунікативну платформу за участю провідних політиків, науковців та експертів з країн ЦСЄ для розробки конкретних шляхів поглиблення взаємодії між країнами «Міжмор'я», визначення основних факторів та загроз що перешкоджають посиленню інтеграційних процесів, а також розробка методики їх подолання та локалізації», – зазначив основний організатор заходу, виконавчий директор Інституту Демократизації та Розвитку Дмитро Сав'юк.

У рамках форуму експертів піднімуть та обговорлять три основні елементи: політично-економічний зміст концепції «Міжмор'я»; структура гуманітарного простору регіону «Міжмор'я» та перспективи гармонізації; потенційні загрози та перешкоди його реалізації.

«Проект Міжмор'я» або «Спільнота трьох морів» – це ініціатива співпраці між держави, що розташовані в Чорноморському басейні, Прибалтиці та Адріатиці, і в українському суспільстві ще не сформувалося стале уявлення про проект «Міжмор'я, який набирає обертів в більше ніж 12-ти країнах-членах ЄС. Українці ще не знають якими є його сильні та слабкі сторони в контексті можливого долучення України до цього геополітичного проекту. В суспільстві досі відсутня дискусія щодо обговорення співпраці з цими країнами саме в цьому форматі. Тому конче необхідно підняти це питання на всіх рівнях, щоб не залишитися осторонь», – вважає директор Інституту Демократизації та Розвитку Георгій Боднараш.

У роботі форуму візьмуть участь міжнародні експерти, доповідачі, науковці з міжнародних відносин та дисциплін, пов'язаних з тематикою «Міжмор'я», депутати та сенатори з країн Балтії та ЦСЄ, громадські активісти, лідери думок та журналісти.

Організатором заходу є ГО Інститут «Демократизації та Розвитку» (Чернівці, Україна), співорганізаторами виступають ГО «Інстиут ім. Р.Рибарського» («Instytut im. Romana Rybarskiego» Республіка Польща), ГО «Асоціація європейські конвергенції» («Румунія) та Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича. Захід відбудеться в приміщенні Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича (вулиця М.Коцюбинського, 2).

Нагадаємо, що проект «Міжмор'я» або «Ініціатива трьох морів» є концепцією, що зародилася в Польщі і передбачає міжрегіональне економічне інтеграційне об'єднання країн Прибалтики, Чорного моря та Адріатики, що є членами ЄС. Перший форум «Спільноти трьох морів» на рівні лідерів держав відбувся у 2016 році у Дубровнику (Хорватія). На запрошення президента Хорватії Колінди Грабар-Кітарович взяти участь у форумі відгукнулись лідери і високі представники 12 країн Центральної і Південно-Східної Європи, які є членами ЄС: Хорватія, Польща, Литва, Болгарія, Словенія, Угорщина, Словаччина, Румунія, Чеська Республіка, Австрія, Естонія і Латвія. Географічно ці країни й утворюють спільноту «трьох морів». Другий форув відбувся у Польщі в 2017 році, а третій відбудеться в Румунії у 2018 році.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Перед судом постануть ...
Наступна новина: Тернопільщина приєдналася ...

КОМЕНТАРІ