Магнітно-резонансна томографія: Що потрібно знати?

Магнітно-резонансна томографія: Що потрібно знати?

27.11.17 18:45 0 1006

Щоб вчасно виявити і продуктивно лікувати захворювання різних органів і систем, необхідна точна діагностика. На сьогоднішній день, найефективнішим методом отримання інформації є магнітно-резонансна томографія. МРТ - це метод дослідження, заснований на використанні магнітних і радіохвиль, а також комп'ютера, який перетворює зображення.

При роботі томографа створюється магнітне поле, яке «вибудовує» протони атомів водню в пучок радіохвиль. При впливі гравітаційних сил атоми водню розташовуються в клітинах в чіткій структурі, формуючи при цьому якісне зображення. Томографія створює можливість побачити структурне зображення організму. Пошарове зображення структур МРТ дозволяє визначити патологію вже на початковій стадії. До речі, в Києві пройти дану процедуру можна в МРТ центрі "Інноваційна діагностика": http://mrt-kiev.com/.

Органи або системи, які можна досліджувати цим методом:

  • головний мозок;
  • судини головного мозку (артеріальна і венозна ангіопрограмми);
  • спинний мозок і хребет (попереково-крижовий, грудний та шийний відділи);
  • судини шиї;
  • спинний мозок (з наркозом);
  • наднирники;
  • всі великі суглоби;
  • черевну порожнину;
  • органи малого тазу.

Крім діагностики проблем внутрішніх органів або хвороб (можливе тестування будь-якої частини організму - від томографії головного мозку до пальців нижніх кінцівок), причиною для досліджень може бути перевірка ефективності лікування або операції.

Як підготуватися до МРТ?

При виборі діагностичного центру треба звернути увагу не тільки на розмір черги, але і на характеристики томографа. При призначенні заспокійливих препаратів треба продумати поїздку додому. За 4 години до процедури припиняють прийом їжі і води. Седативні засоби (якщо вони призначені) приймають за 1-2 години (якщо інше не прописано лікарем).

Перед проведенням процедури у пацієнта в клініці цікавляться:

  1. Медико-хірургічної історією;
  2. Станом нирок (при введенні контрастної речовини з властивостями парамагнетика);
  3. Наявністю вагітності і алергії;
  4. Наявністю в організмі предметів, здатних вплинути на результати досліджень - серцевого, слухового імплантату, нейростимулятора, металевої крихти в очах або інших частинах тіла, інсулінової помпи, хірургічної скоби, металевої пластини, шпильок і гвинтів, затискачів при аневризмі, не витягнутої кулі.

Брекети або пломби в зубах проблем зазвичай не створюють, а ось ювелірні вироби, окуляри, слуховий апарат й інші металеві вироби необхідно знімати, як і пластирі з ліками, в складі яких може бути метал, здатний викликати опік.

Перед обстеженням рекомендують надягати беруші або навушники (томограф має досить високий рівень шуму). Для уточнення діагнозу за показаннями лікаря можуть внутрішньовенно вводити контрастну речовину. Якщо призначений прийом ліків, не слід порушувати графік їх прийому.

Процедура займає 30-60 хвилин.

Обмеження для проведення МРТ:

  • вік - від 7 років;
  • вага - до 180 кг;
  • висота талії - до 32 см;
  • обсяг талії - до 140см.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Якою має бути візитка ...
Наступна новина: Переваги покупок товарів ...

КОМЕНТАРІ