Пряжа і нитки: Що потрібно знати?

Пряжа і нитки: Що потрібно знати?

29.11.17 20:38 0 1849

"Пряжа - це нитка, що складається з волокон, з'єднаних шляхом скручування або склеювання", - розповідає співробітник інтернет магазину пряжі АЖУР: ajur-shop.ru.

Отримання пряжі з волокон має свої особливості. Прядіння більшості текстильних волокон складається з наступних основних операцій:

  1. підбір сировини і складання суміші;
  2. розпушування волокон;
  3. тіпання;
  4. чесання.

Після чесання отримують волокнистий шар - стрічку.

Найбільш поширений спосіб чесання - кардний, його використовують для волокон середньої довжини, отримують кардну пряжу, з якої виготовляють ситці. Гребневому чесанню піддають волокна більшої довжини, отримують високоякісну гребінну пряжу, що відрізняється рівною поверхнею, високою міцністю, з якої виготовляють тонкі бавовняні тканини - батист, шифон і ін.

З низькосортної короткої бавовни виробляється апаратна пряжа (зазвичай пухка, товста, сильно ворсиста), з якої отримують фланель та бумазею.

Пряжа може бути різна за волокнистим складом, сировиною, призначенням та способом виготовлення - однониткова, трощена, кручена; також пряжу розрізняють  по обробці, - сувору вибілену, мерсеризовану, меланжеву (з волокон різного кольору), муліне (з різнокольорових ниток).

Текстильні нитки: Що це таке?

Текстильні нитки - це гнучкі і міцні тіла з малими поперечними розмірами, значної довжини, що використовуються для виготовлення текстильних виробів.

Нитки класифікують по:

  • структурі;
  • способу отримання;
  • волокнистому складу;
  • обробці;
  • і призначенню.

Непрядені нитки бувають у вигляді:

  1. Комплексних ниток. Вона складається з двох і більше елементарних ниток, з'єднаних між собою скручуванням або склеюванням;
  2. Монониток. Це одиночна нитка, що не ділиться в подовжньому напрямі без руйнування;
  3. Джгутових ниток. Вона складається з двох або більше поздовжньо складених ниток, які не скручені між собою.

Текстурована - це нитка, структура якої шляхом додаткових обробок змінена для підвищення її об'ємності і розтягуваності.

Нитки характеризуються певними властивостями:

  • розривне навантаження;
  • товщина;
  • усадка;
  • подовження при розриві та ін.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ