Чернігів: Якою повинна бути ефективна міська програма сприяння створенню ОСББ?

Чернігів: Якою повинна бути ефективна міська програма сприяння створенню ОСББ?

30.11.17 10:04 0 505
Подумати над тим, чи не варто в перспективі зробити співфінансування при проведенні капітальних ремонтів за міською програмою сприяння створенню ОСББ різним для будинків різного віку запропонував Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. На його думку, це могло би бути одним зі шляхів до того, аби на створення ОСББ наважувалися й мешканці старих багатоквартирних будинків.

Адже на реалії такі, що більш охоче створюють ОСББ в новобудовах, і як результат – вони ж і активно користуються програмами бюджетної допомоги. А хотілось би, щоб ці бюджетні кошти більш активно сприяли вирішенню такої актуальної для міста проблеми, як порятунок зношеного житлового фонду.

Про це говорилося в Чернігівській міській раді 27 листопада на розширеній нараді з керівниками міських служб.

Владислав Атрошенко:

- У нашому місті створено 84 ОСББ і було би правильно, щоб їх створювалося якомога більше. Але яка мотивація спонукає створити ОСББ в будинку віком 60 років і старшому? От зараз багато забудовників одразу ж самі створюють ОСББ у своїх новобудовах. І в новому будинку додатково зробити будь-що з допомогою міста при співфінансуванні 70/30 – це дуже вигідно. Але чи досить це вигідно мешканцям старих будинків – не знаю. Якщо там стан такий, що треба замінити всі зношені комунікації, покрівлі, робити утеплення, інше – очевидно, що в них на це не вистачить коштів. Як нам зробити таку програму, щоби було однаково цікаво створювати ОСББ співвласникам будинків будь-якого віку? Я пропоную над цим подумати.

Подумати, виходячи з таких критеріїв: ми можемо виділяти на цей напрямок щорічно якусь кількість коштів. І от як правильно цю кількість коштів розподілити? Я би розподіляв їх у залежності від віку будинків: можливо, що нові будинки теж 70/30%, тільки навпаки: 30% дає бюджет і 70% - мешканці. А старі будинки – можливо, навіть 90/10%, де 90 - з бюджету.

Щоб у підсумку стимулювати створення ОСББ і в старих будинках, - сказав міський голова.*/blockquote

Він також озвучив дані управління ЖКГ, за якими в Чернігові будинків віком у 50 років і старших – порядку 700. За кількістю це третина загального житлового фонду міста, у якому загалом 2110 будинків.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ