Чернігів: У онкодиспансер привезли лінійний прискорювач

Чернігів: У онкодиспансер привезли лінійний прискорювач

01.12.17 08:16 0 639
Вчора, 28 листопада, Чернігівський обласний онкологічний диспансер повідомив про прибуття лінійного прискорювача, кошти на встановлення якого в Чернігові допомагає збирати спільно вся громада:

"У вівторок, 28 листопада, лінійний прискорювач від компанії Elekta( Великобританія) завезли в онкодиспансер. Під нове обладнання встановили в бункері ( місце, де буде працювати новий апарат) і спеціальні двері вагою в п'ять тонн. Спеціальні двері вагою в 5 тонн

Загальна вартість проекту з облаштування медичного закладу сучасним радіологічним обладнанням складає 107 мільйонів гривень, з яких вартість лінійного прискорювача – 58 млн. Єдиною проблемою залишається придбання додаткового обладнання – дозиметрії та комп'ютерного томографа, без яких неможливе повноцінне функціонування лінійного прискорювача. Дефіцит коштів на його придбання сягає 24 мільйони гривень. Подолати цю суму спільнота намагається за рахунок проведення благодійного марафону «Промінь надії», проміні людяності якого вже пішли від Чернігова по всіх районах області, де вже цього тижня відбудуться благодійні концерти.За сприятливих умов першого пацієнта планують пролікувати в онкодиспансері за допомогою лінійного прискорювача вже цієї весни. Онкологи задекларували також можливість придбання у 2018 році другого, менш потужного, лінійного прискорювача. Тільки в разі експлуатації двох лінійних прискорювачів онкодиспансер матиме можливість відмовитись від застарілого радіологічного обладнання.

Як зазначив заступник головного лікаря з медичної частини Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Григорій Бардаков, лінійний прискорювач до моменту комплектації буде зберігатися у спеціальному приміщенні, яке забезпечено сучасною системою захисту та облаштовано за всіма вимогами діючих санітарних норм.Як акцентувала увагу завідувачка відділенням променевої терапії Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Наталія Крічфалушій, лінійний прискорювач – абсолютно безпечний для навколишнього середовища, опромінення відбуватиметься тільки на уражену ділянку із захистом здорової тканини.

За даними онкологів, променевого лікування потребують майже 60% пацієнтів із 2500 осіб, які щорічно лікуються у спеціалізованому закладі", - повідомляє офіційний сайт Чернігівського обласного онкологічного диспансеру .
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ