У Тернополі відбувся допрем’єрний показ українського фільму «Будинок «Слово»

У Тернополі відбувся допрем’єрний показ українського фільму «Будинок «Слово»

02.12.17 11:38 0 496
У вівторок, 28 листопада, у тернопільському кінотеатрі «Cinema Citi» відбувся допрем'єрний показ українського повнометражного документального фільму «Будинок «Слово», який розповідає про події 1920-1930 років, коли під час сталінських репресій знищували українську інтелігенцію. Стрічку відзняв український режисер, уродженець Тернопільщини Тарас Томенко. Допрем'єрний показ тернополяни переглянули разом із творчою групою фільму. Підтримав українське кіно й голова Тернопільської ОДА Степан Барна. Власне, показ картини відбувся за сприяння облдержадміністрації та міської ради.

Як поінформував перед початком перегляду режисер кінострічки Тарас Томенко, під час сталінських репресій було заарештовано мешканців сорока квартир із шістдесяти трьох. Колись новобудову називали будинок «Слово», бо сама споруда мала в плані літеру «С». Та вже за кілька років цей будинок почали називати «Крематорій»...

«Специфіка фільму така, що його перш за все потрібно слухати, адже велика увага приділена звуковим ефектам. Стрічка уже розпочала прокат на Сході та Півдні України. ми говоримо про те, що цей фільм максимально мають побачити, бо він закликає до єдності. Самі ж герої фільму кажуть, що вони програли свій бій, але просять нас, щоби ми цей бій у боротьбі за Україну не програли…», – зазначив Тарас Томенко.

Після перегляду кінострічки глядачі могли поділитися своїми враженнями та задати запитання творчій групі. Про те, що фільм складний, але змушує переосмислити багато речей, наголосив і очільник Тернопільщини Степан Барна.

«Це той випадок, коли дивишся фільм і не знаєш аплодувати чи ні. Насправді емоція була суперечлива. Люди можуть мати різні погляди, бути з різними прапорами, як от Хвильовий, який був червоноармійцем, і Сосюра, який був петлюрівцем. Але кінцевий результат – одного зламали, другого розстріляли. Цей фільм – складний з багатьох моментів розуміння, але він змушує задуматися і переосмислити багато речей. Водночас, дуже важливо транслювати цей фільм, щоб молоде покоління розуміло, як будувалася українська держава. Хочу подякувати творчій групі за таку велику працю, за те, що вони дали ще раз зрозуміти, що історія України дуже непроста, і це розуміння перш за все має бути на Сході України», – підкреслив Степан Барна.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міська рада затвердила ...
Наступна новина: Чернівці: Працівники ...

КОМЕНТАРІ