В Україні за підтримки ЄС успішно виконується проект вдосконалення інфраструктури для поводження з радіоактивними відходами

В Україні за підтримки ЄС успішно виконується проект вдосконалення інфраструктури для поводження з радіоактивними відходами

02.12.17 17:03 0 658
У Києві відбулася робоча нарада учасників проекту міжнародної технічної допомоги «Удосконалення інфраструктури для поводження з відходами, реабілітація забруднених майданчиків та зняття з експлуатації в Україні», реалізація якого успішно завершується в рамках програми Європейської Комісії «Інструмент співробітництва у сфері ядерної безпеки» (ІСЯБ)».

Основною метою проекту є підвищення рівня безпеки та економічної ефективності поводження з радіоактивними відходами та зняття з експлуатації в Україні через вдосконалення інфраструктури, підтримку оператора в ліцензуванні та навчання персоналу.

«Основою проекту стало поєднання національного і міжнародного досвіду. Передові європейські країни у сфері поводження з радіоактивними відходами, що утворили консорціум-підрядник на чолі з Brenk Systemplanung GmbH (Lead) (Німеччина), внесли свої здобутки у процес удосконалення системи поводження з радіоактивними відходами», - повідомив перший заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Олег Насвіт.

За його словами, успішна реалізація цього проекту стала можливою завдяки професіоналізму, системності, гнучкості та взаємній довірі усіх зацікавлених сторін, а також ефективній співпраці Європейського Союзу та України на шляху досягнення спільної мети – забезпечення стабільного, економічно ефективного та екологічно безпечного функціонування системи поводження з радіоактивними відходами.

Проект ІСЯБ:U4.01/12 BCD «Удосконалення інфраструктури для поводження з відходами, реабілітація забруднених майданчиків та зняття з експлуатації в Україні» складався з трьох окремих підпроектів: «12 B», «12 С» та «12 D».

Метою проекту «12 B» було сприяння у створенні системи аварійного реагування на підприємствах Державної корпорації «Українське Державне об'єднання «Радон» (ДК «УкрДО «Радон») для протидії радіаційним інцидентам, що можуть виникнути з несанкціонованими радіоактивними матеріалами, які не пов'язані з експлуатацією атомних електростанцій (АЕС).

Реалізація підпроекту «12 С» передбачала створення інтегрованої автоматизованої системи для радіаційного моніторингу навколишнього середовища на спеціалізованих підприємствах ДК «УкрДО «Радон».

У рамках підпроекту «12 D» було отримано обладнання для рекультивації пунктів зберігання відходів дезактивації та пунктів санітарної обробки транспорту.

Слід зауважити: завдяки тому, що завдання з підготовки технічних специфікацій на обладнання були виконані професійно та якісно, вдалося вчасно провести тендер на закупівлю цього обладнання, яке нині майже все поставлене в Україну та передане на ДК «УкрДО «Радон».

Довідково:

Проект міжнародної технічної допомоги «Удосконалення інфраструктури для поводження з відходами, реабілітація забруднених майданчиків та зняття з експлуатації в Україні» виконувався в період з 30.11.2015 по 30.11.2017 за фінансової підтримки Європейського Союзу з обсягами фінансування у 1 453 000 євро.

Виконавцем проекту був консорціум передових європейських компаній у сфері поводження з радіоактивними відходами на чолі з Brenk Systemplanung GmbH (Lead) (Німеччина), до якого увійшли такі компанії: Plejades GmbH, DMT GmbH & Co. KG, T?V Nord Ensys GmbH & Co (усі з Німеччини).

Бенефіціаром проекту виступило Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Реципієнтами є спеціалізовані підприємства ДК «УкрДО «Радон».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Бджолярі Тернопільщини ...
Наступна новина: КП ...

КОМЕНТАРІ