Програма поліпшення екологічного стану Чернігова на найближчі роки прийнята з додатковими пунктами

Програма поліпшення екологічного стану Чернігова на найближчі роки прийнята з додатковими пунктами

02.12.17 08:24 0 534
У Чернігові в найближчі роки буде дозволено проектувати і зводити багатоповерхівки без сміттєпроводів; будуть виділені бюджетні кошти на реконструкцію двох радіальних відстійників міської каналізаційної системи в с. Гущин Чернігівського району; і також бюджетним коштом розроблять проектну документацію для влаштування каналізації всього приватного сектору Чернігова – з такими трьома додатковими пунктами на сесії міської ради депутати прийняли «Програму поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки».

Докладно про неї - в попередній інформації: "Виконком погодив Програму поліпшення екологічного стану Чернігова"

Пропозиція щодо доцільності та можливості в нашому місті відмовитися від сміттєпроводів, які майже завжди дуже негативно впливають на санітарний стан будинків, а також загалом питання практичних аспектів роздільного збору сміття викликали чи не найбільше обговорень.

Цю пропозицію внесла депутатська комісія з питань ЖКГ. Як прокоментував її Чернігівський міський голова, в Україні вже є приклади міст, де буквально «волюнтаристським» рішенням сміттєпроводи в житлових будинках були заборонені і всі їх люки «заварені». І час показав, що це рішення було правильним.

Більше подробиць повідомив секретар міської ради Андрій Черненок:

- Ми аналізували практику інших міст стосовно системи збору сміття і використання сміттєпроводів. Насправді більшість обласних центрів від них відмовилися. У місті Харкові жоден зі сміттєпроводів не працює з 2010 року. У Сумській міській раді нам повідомили, що вони зверталися за роз'ясненнями до Міністерства регіонального розвитку та будівництва. І їм відповіли, що це питання регулюється не Державними будівельними нормами, а органами місцевого самоврядування. Останні мають визначати схему збору сміття самостійно. На сьогоднішній день вже загальна практика - організація контейнерних майданчиків. У Чернігові також: наприклад, КП «Деснянське» вже організувало кілька критих майданчиків. Бажано, щоб ми по всьому місту перейшли до якихось уніфікованих їх варіантів. І щоби їх передбачали вже і в новобудовах. Щоб вони були й естетичні, і відповідали нормам віддаленості від вікон, і щоб було місце для під'їзду спеціальної техніки. */blockquote

Разом з тим, міський голова та депутати вирішили поки що утриматися від рішення про організацію роздільного збору сміття в місті. Причина такого відтермінування – інформація про те, що найближчим часом у цій сфері очікуються законодавчі зміни. Окрім того, сучасні технології переробки побутових відходів вже далеко не завжди вимагають їх сортування в домогосподарствах.

Владислав Атрошенко:

- Технічно сміття вважається розділеним, коли відсоток сортування не нижче 85%. Для такого результату нам треба мільйони євро витратити зараз на спеціальні контейнери, плюс багато років працювати над рівнем свідомості. Разом з тим, можливо, всі ці зусилля виявляться непотрібними, якщо ми будуватимемо завод з альтернативною технологією. є багато технологій, які передбачають сортування сміття на заводі, а не населенням. Це, зокрема, і дві технології, пропозиції від розробників яких ми вивчаємо зараз – польська від компанії «Bioelektra» і грецька від компанії «Soukos Robots». */blockquote

Такі аргументи депутатів переконали.

«Програма поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2018-2020 роки» прийнята 37 голосами «за».

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Житомирі відбудеться ...

КОМЕНТАРІ