Чернігів: Програма для ОСББ 20/80 стала 30/70,але ОСББ одержать інші види допомоги

Чернігів: Програма для ОСББ 20/80 стала 30/70,але ОСББ одержать інші види допомоги

02.12.17 12:35 0 578
30 листопада на сесії Чернігівської міської ради депутати проголосували за внесення змін до «Програми сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки», відомої як «Програма 20/80». Зміни передбачають коригування цієї пропорції , перетворення її у «30/70». Разом з тим, загальний обсяг фінансових ресурсів, які виділяються в бюджеті міста за цією програмою, залишиться тим же – 11 250 тис. грн. Отже, отримати бюджетну допомогу на капітальні ремонти своїх будинків зможуть більше ОСББ – що вигідно для міста.

Самі ОСББ, провівши нещодавно збори з цього приводу, підтримали це рішення з інших причин – бо одночасно місто оголосило про згоду внести зміни до інших міських програм і надавати будинкам з ОСББ на загальних підставахбюджетним коштом такі послуги, як ремонти ліфтів, асфальтування міждворових проїздів та аварійну обрізку дерев.

Як було відзначено виступаючими при обговоренні на сесії, голови чернігівських ОСББ зараз дуже занепокоєні станом ліфтів і бояться зіштовхнутися з цією проблемою. Їх тарифи не дозволяють робити капітальні ремонти ліфтів. Як наслідок, у деяких будинках ОСББ проблемні ліфти будуть просто зупинені. Тому «обмін» є вигідним: 10% вартості першого ремонту іноді набагато менше за витрати, які можуть понести ОСББ при капітальному ремонті ліфтів.

Чернігівський міський голова з цього питання зазначив:

- Ми видатки по цій програмі здійснюємо в межах суми, визначеної в бюджеті. На найголовніша наша задача – стимулювати створення максимальної кількості ОСББ. Ми маємо загалом 2 110 будинків, з яких 700 – старше 60 років. Наша мета, моя мета як міського голови – щоби в першу чергу ОСББ були створені в найстарших будинках. Бо там найбільші ризики по утриманню цих будинків у належному стані й більша наша спільна відповідальність. в нашому місті за декілька років створено 84 ОСББ. І ні 20/80, ні 30/70 не вирішують питання створення ОСББ загалом по місту, щоб у нас хоч 60% будинків були з такою формою управління. І тим більше – в нас нема ОСББ в старих будинках. Я запропонував варіант не чіпати вже цю програму, щоб не було демотивації у створенні ОСББ. Але через рік вона закінчується. І наступну програму я пропоную зробити такою, щоби будинки старші 1960 року введення в експлуатацію мали спів фінансування 10/90 (10 – люди, 90 – бюджет), а може навіть і 5/95. А далі з кожним роком для більш молодших будинків – мінус 1%. І з тим, що будинки 2012 року – бо будинки новіше 5 років не підпадають під цю програму – будуть десь 32/68, де 68 – це кошти громадян. Логіка тут у тому, щоб ми стимулювали створення ОСББ в усіх будинках, не тільки в нових. Ми можемо ще зробити більш об'єктивною цю логіку, визначати не тільки за віком будинків, але й за вартістю робіт. Адже будинки зводилися по-різному, і є «хрущівки» в гіршому стані, ніж «сталінки». Відповідно до цих пропорцій ми можемо трошки коригувати: якщо велика сума на відновлення будинку, то відсоток участі людей зменшить, а відсоток навантаження на бюджет збільшить. Отаку стимулюючу програму є сенс обговорити й прийняти з 2019 і на наступні роки, сказав Владислав Атрошенко.

У підсумку депутати міської ради ухвалили це рішення 37 голосами «за» з єдиним доповненням: перед прийняттям рішень про виділення коштів міста будь-якому ОСББ за цією програмою їх буде вивчати й узгоджувати також профільна депутатська комісія.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ