Що таке тачскрін на телефоні або планшеті?

Що таке тачскрін на телефоні або планшеті?

02.12.17 02:37 0 6275

Ще зовсім недавно мало хто міг повірити в те, що телефони з звичними кнопками поступляться місцем пристроям, які управляються за допомогою дотику до екрану. Але часи змінюються і попит на кнопкові телефони поступово падає, а на смартфони та планшети - зростає.

Термін «тачскрін» утворився від двох слів - Touch і Screen, що в перекладі з англійської мови перекладається як «сенсорний екран». Саме так - тачскрін - це і є сенсорний екран, до якого ви торкаєтеся, коли користуєтеся своїм смартфоном або планшетом. На ділі ж сенсорні екрани зустрічаються не тільки в світі мобільної техніки. Так, ви могли бачити їх при внесенні коштів на рахунок мобільного пристрою через термінал, в банкоматі, в квиткових пристроях і тому подібне.

Важливо звернути увагу на те, що є декілька різних принципів функціонування сенсорних екранів, в залежності від того, для чого і де вони використовуються. Зрозуміло, різниться і вартість технології. Так, немає ніякого сенсу застосовувати високотехнологічні сенсорні екрани для терміналів поповнення рахунку мобільного зв'язку, чого не скажеш про ті ж смартфони та планшети. До речі, якщо вам потрібно купити сенсор для свого планшета, то зробити це ви можете пройшовши за посиланням.

Що собою представляє тачскрін?

тачскрінВ сучасних планшетах і смартфонах використовуються сенсорні ємнісні екрани, які представляють собою скляну панель, безпосередньо на яку нанесено шар резистивного прозорого матеріалу. У кутах розташовані електроди, що подають низьковольтну змінну напругу на провідний шар. Людське тіло, в свою чергу, може проводити через себе електричний струм, а також володіє певною ємністю. Тому під час дотику до екрану виникає витік і місце цього витоку визначає контролер, який використовує дані з електродів по кутах панелі.

В КПК, які сьогодні в продажу майже не зустрічаються, використовуються резистивні екрани, в яких крім скляної панелі є гнучка мембрана. Поверхня між ними заповнена мікро-ізоляторами. Безпосердньо коли на екран натискають, панель та мембрана замикаються, після чого контролер фіксує зміна опору і трансформує його в координати дотику.

Запам'ятайте, ємнісний екран не реагує на натискання предмета і навіть найпростішого стилуса (потрібен стилус зі спеціальним наконечником), в той час як резистивні екрани реагують абсолютно на будь-який дотик.

Через що порушується робота тачскрін сучасного гаджета?

Якщо сенсор ніяк не реагує на дотики, то причини цього можуть бути самими різними. Серед основних варто виділити:

  • збій в системі гаджета;
  • поломка мікросхеми, що управляє тачскріном;
  • пошкодження друкованої плати;
  • несправність шлейфу;
  • окислення контактів;
  • наявність сильних тріщин і подряпин;
  • невідповідний температурний режим;
  • забруднений екран.

При виникненні проблем з використанням сенсора спробуйте ретельно витерти його і перезавантажити систему, зайти в тепле приміщення з морозу. У разі, якщо дані дії не допомогли, рекомендуємо звернутися в сервісний центр - самостійне лагодження може обернутися куди більшими неприємностями.

Чи можна замінити тачскрін?

У разі, якщо користувач розбив тачскрін або той вийшов з ладу з тих чи інших причин (наприклад, перестав реагувати на натискання), можлива заміна тачскрін. Заміну також бажано проводити в спеціалізованому сервісному центрі.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Який купальник краще: ...
Наступна новина: Експертна оцінка ...

КОМЕНТАРІ