Чим годувати кастрованого кота?

Чим годувати кастрованого кота?

02.12.17 15:45 0 1577

"Після того, як кота позбавили «найдорожчого» при відвідуванні ветеринарної клініки, а саме здатності любити і давати потомство, пора потурбуватися про його змінену дієту. Чесно кажучи, підмішувати новий корм до старого потрібно було ще раніше, щоб забезпечити плавний перехід і звести до мінімуму неприємності з шлунково-кишковим трактом", - розповідає співробітник інтернет-магазину http://zoovik.com/stati/.

У кастрованих котів знижується фізична активність, але зростають апетити, тому після операції і до похилого віку слід дотримуватися особливої дієти, яка не дозволить набирати вагу.

Збільшення маси тіла тягне за собою не тільки втрату краси (хоча багатьом чомусь подобаються жирні тварини, схожі на барила), але і проблеми зі здоров'ям: кульгавість, проблеми з шерстю, цукровий діабет, збільшення печінки, раннє зношування серцевого м'яза.

Готові корми для кастрованих котів

Ідеальним для кастрованого або стерилізованого кота можуть стати готовий фабричний корм, спеціально розроблений з урахуванням потреб тварин, які перенесли дані операції. Дешеві корми містять велику кількість клітковини, а також багато ароматизаторів та консервантів, що з часом негативно вплине на здоров'я вашого улюбленця. Краще купувати професійні високоякісні корми класів холістік, супер-преміум і преміум.

Рейтинг кращих кормів для кастрованих котів:

  • Royal Canin Neutered Young Male;
  • ACANA Grasslands;
  • Hill's Science Plan Sterilised Cat;
  • Golden Eagle Holistic Adult Cat;
  • GRANDORF 4 Meat & Brown Rice Sterilized.

Натуральна їжа для кастрованих котів

Ряд власників тварин не довіряє фабричним кормам і вважає за краще годувати кастрованого кота натуралкою. Слід пам'ятати, що у котів потреба в білках, жирах і вуглеводах відмінна від людської, а тому доведеться потрудитися, щоб підібрати збалансований раціон.

Правильне годування стерилізованого кота натуралкою - це, в першу чергу, м'ясо. Але обов'язково нежирне: курятина, індичатина, кролятина, телятина та конина.

Після покупки м'яса бажано відразу розрізати на порційні шматочки і розфасувати по пакетах, покласти в морозилку мінімум на 10 днів. Зберігання при мінусовій температурі дозволить позбутися від більшої частини, але, на жаль, не від усіх, паразитів. Перед тим, як давати м'ясо, його необхідно відварити. Решта паразитів вже точно не переживуть термічної обробки.

Під час варіння від м'яса залишається нежирний і поживний бульйон. Його можна давати в чистому вигляді, а можна варити на його основі каші.

Крупи підійдуть практично будь-які: гречана, кукурудзяна, пшенична, ячна, вівсяна, рисова. Також можна іноді давати манну кашу, але вона практично не несе користі.

Крім м'яса в раціоні кастрованого кота обов'язково повинні бути субпродукти, але не частіше, ніж 1-2 рази на тиждень. У легенях, печінці, серці, нирках, шлунках та «лівері» міститься велика кількість корисних речовин, яких набагато менше або зовсім немає в м'язових волокнах (м'ясі). Субпродукти теж необхідно проварити перед подачею. Важливо! Цей компонент раціону менш калорійний, ніж м'ясо, тому його потрібно більше за обсягом приблизно в півтора рази.

Слід пам'ятати, що котам не можна давати рибу. В першу чергу, річкову. Морською ж рибкою можна побалувати котофея, але не частіше одного разу на тиждень. Дієта на основі риби - найкоротший шлях до сечокам'яної хвороби, майже завжди закінчується в кращому випадку операцією, а в гіршому - летальним результатом.

Далеко не кожен котик любить овочі, але вони йому необхідні. Найбільше користі вони принесуть в свіжому вигляді. На дрібній тертці можна натерти моркву, капусту (білокачанну, брокколі, цвітну), болгарський перець, буряк.

Подрібнений блендером в кашку помідор не тільки містить велику кількість вітамінів і мікроелементів, але бореться із зубним каменем (правда, тільки в тому випадку, якщо порція їжі в основному складається з томата, однак при цьому великий ризик безпечного, але неприємного короткочасного розладу шлунка). Картопля котам зазвичай подобається, але вона практично не потрібна, а в ряді випадків і зовсім шкідлива навіть в невеликих кількостях.

З фруктів можна давати тільки яблука (обов'язково без кісточок і шкірки), але тільки в тому випадку, якщо вони місцеві, сезонні.

Бажано пророщувати для кастрованих котів траву. Спеціальні набори, в які входить контейнер, насіння, замінник грунту, можна придбати в зоомагазині. Свіжа трава захистить в якійсь мірі кімнатні рослини від поїдання котом. Окрім того, вона сприяє виведенню злизаної вовни з шлунково-кишкового тракту тварини.

Графік годування

Кастрованих котів найкраще годувати двічі на день - вранці і ввечері. Але якщо кіт привчений харчуватися раз в день - нічого страшного. Краще після операції не дуже міняти його звичний уклад життя, він і так зазнав стресу.

Якщо ви годуєте тварину сухим кормом, то можете залишати гранули в мисці на цілий день - коли кіт захоче, тоді й поїсть. Однак ні в якому разі не можна перевищувати добову норму корму. Як вже говорилося вище, коти після кастрації схильні до швидкого набору зайвої ваги. Рекомендована міра корму залежить від віку і ваги тварини і зазвичай вказана на упаковці з кормом.

Натуральна їжа швидко завітрюється і псується, тому її залишки потрібно прибирати відразу, як тільки кіт закінчив трапезу і відійшов від миски. Обсяг їжі допоможе розрахувати ветеринарний лікар. При самостійному складанні раціону ви навряд чи зможете бути впевненими, що не перегодовуєте свого улюбленця або НЕ морите голодом.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: На Тернопіллі державні ...
Наступна новина: Департамент економіки ...

КОМЕНТАРІ