Пенсійна реформа: що змінилося у призначенні та нарахуванні пенсій

Пенсійна реформа: що змінилося у призначенні та нарахуванні пенсій

08.12.17 09:20 0 747
З метою виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2017 рік та створення справедливої системи пенсійного страхування Верховна Рада України прийняла Закон України від 03.10.2017 № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Законом передбачаються такі зміни:

– зміни у порядку індексації та перерахунку пенсій. Щороку проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсії. Зазначений показник з 2021 року збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення (в період 2019-2020 років – з урахуванням цих показників за попередній рік);

– зміни у порядку визначення мінімального розміру пенсії. Уже 1 жовтня мінімальна пенсія для осіб, які мають повний страховий стаж, встановлена на рівні 1452 грн. Для інвалідів із дитинства, дітей-інвалідів, пенсіонерів, які не мають повного стажу, розмір пенсії збільшили на 45%, до 1373 грн.

– відновлення диференціації розмірів пенсій залежно від отриманого заробітку та страхового стажу шляхом проведення перерахунків пенсій з 01.10.2017 з використання єдиного показника заробітної плати, який використовується для призначення пенсій в 2017 році на рівні 3764 гривні 74 копійки та показника вартості одного року страхового стажу на рівні 1%;

– запровадження нового порядку виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу. Мінімальний розмір пенсії за віком буде нараховуватися за наявності страхового стажу в чоловіків – 35 років, у жінок – 30 років. До кінця 2017 року мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію залишається незмінним – 15 років. З 1 січня 2018 року право на призначення пенсії матимуть ті, у кого буде 25 років страхового стажу. Надалі він з кожним роком буде збільшуватися на 1 рік. І у 2028 році має сягнути 35 років.

– запровадження єдиного підходу для обчислення пенсій держслужбовцям, науковцям, посадовим особам місцевого самоврядування, прокурорам, працівникам Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції;

– поновлення виплати пенсії працюючим пенсіонерам в повному обсязі.

Що змінилося для жінок, які вийшли на пенсію достроково у віці 55 років?

До 1 січня 2015 року право на достроковий вихід на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, якщо вони мали не менше 30 років страхового стажу, та за умови, що вони звільнилися з роботи.

У цьому випадку розмір їх пенсії був зменшений на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію і таке зменшення здійснювалось за весь період отримання пенсії.

Наразі зменшення розміру пенсій за віком для таких жінок застосовується лише до досягнення пенсійного віку, передбаченого чинним законодавством для відповідної вікової категорії та з урахуванням періоду, який дорівнює кількості повних та неповних місяців дострокового виходу на пенсію. Після завершення цього періоду розмір пенсії переглядається без застосування зниження пенсії з дня, наступного за днем завершення цього періоду.

У разі коли жінка, якій достроково призначено пенсію, до досягнення визначеного нормативного віку, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. У цьому випадку після досягнення пенсійного віку, передбаченого чинним законодавством для відповідної вікової категорії, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі на ...
Наступна новина: Лучанина судитимуть за ...

КОМЕНТАРІ