Створення безбар’єрного середовища у Чернігові передбачено ще на етапі проектування об’єктів інфраструктури

Створення безбар’єрного середовища у Чернігові передбачено ще на етапі проектування об’єктів інфраструктури

11.12.17 09:40 0 622
Про це повідомив начальник управління житлово-комунального господарства міської ради Ярослав Куц під час форуму «Створення безбар'єрного середовища на Чернігівщині за міжнародними стандартами».

Форум, присвячений питанням створення безбар'єрного середовища для людей з особливими потребами, пройшов у обласному центрі 8 грудня під керівництвом члена Ради ГО «Центр медичко-соціальної фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція» Сергія Тарасенка.

У роботі форуму участь взяли представники міської та обласної влади Чернігова і області, представники громадських організацій, які опікуються проблемами інвалідів, та засобів масової інформації.

Мова йшла про те, що в Україні варто сформувати ставлення до інвалідів як до людей з додатковими потребами та ставитися до них так, як ставляться в європейських країнах, Сполучених Штатах Америки, Канаді, де соціальний захист інвалідів дозволяє їм максимально реалізовувати можливість вести повноцінне життя і мати рівні права з іншими громадянами.

У нашій країні і в Чернігові зокрема ще не достатньо вирішена «проблема доступності» для інвалідів у широкому її розумінні. Проте, перші кроки у напрямку поліпшення якості життя людей з обмеженими функціональними можливостями вже зроблені.

Виступаючі зазначили, що для доступності до повноцінного життя необхідно надання можливості людям з особливими потребами нормально пересуватися у всіх видах транспорту, без проблем потрапляти до громадських будівель, медичних закладів, рухатися вулицями, задовольняти свої культурні інтереси.

Зокрема, Ярослав Куц розповів, що у Чернігові умови для створення безбар'єрного середовища передбачаються ще на етапі створення проектів капітального ремонту об'єктів міської інфраструктури. При проведенні капремонту доріг проводиться пониження бортового каменю на пішохідних переходах, на зупинках бордюри влаштовуються на рівні підлоги громадського транспорту. Для зручності людей з проблемами зору влаштовуються світлофори із звуковим супроводом.

За його словами, наразі проводиться зміна проектів, що передбачають укладання пішохідних зон тактильною плиткою, у тому числі, й обладнання такою плиткою прилеглої до зупинок громадського транспорту території. У підземному переході в центрі міста буде працювати спеціальний підйомник для людей з проблемами руху. Також він повідомив, що на міському пляжі «Золотий берег» облаштовується зона відпочинку для людей з с особливими потребами.

Особливу увагу учасники форуму звернули на проблему створення інклюзивних класів та інтеграції дітей з особливими потребами до дитячого середовища.

Після обговорень форум прийняв резолюцію, якою рекомендував представникам органів виконавчої влади та місцевого самоврядування наповнювати реальним змістом забезпечення доступності осіб з інвалідністю до об'єктів соціальної, інженерно-транспортної інфраструктури та наближати не тільки їх, а й усе наше суспільство до сучасного європейського цивілізаційного рівня.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі відзначили ...
Наступна новина: Чернігів: Громадські ...

КОМЕНТАРІ