Як правильно вибрати кабель для пожежної сигналізації?

Як правильно вибрати кабель для пожежної сигналізації?

11.12.17 23:36 0 1633

За останні роки вимоги, що пред'являються до кабелю пожежної сигналізації, істотно змінилися. Ще років 15 тому шлейфи пожежної сигналізації спокійно тягнули звичайною «локшиною», проводом ТРП. Але в міру розвитку систем пожежної сигналізації і посилення вимог до прокладання шлейфів ПС, в шлейфах сигналізації почали застосовувати більш прогресивні пожежні кабелі, що складаються зі свити попарних проводів в ПВХ ізоляції, це кабелі J-YY і JY (St) Y по DIN VDE 0815. Дані кабелі мають нормовану ємність пари і коефіцієнт загасання на частоті 1 кГц.

Найбільшого поширення вони отримали в якості шлейфів адресної та адресно-аналогової пожежної сигналізації. Конструкція сердечника кабелю і схеми підключення пожежного шлейфу дозволяє використовувати кабелі J-YY в умовах електромагнітних перешкод, а варіант виконання J-Y (St) Y, із загальним екраном сигнальних жил у вигляді фольги, дозволяє застосовувати такі кабелі при підвищених електромагнітних перешкодах. До речі, придбати протипожежні кабелі можна на сайті http://www.optcable.ru/.

Що говорить закон?

Серед фахівців пожежної та охоронної сигналізації кабелі марок КПСВВ і КПСВЕВ досі користуються заслуженою довірою. Оболонка цих кабелів була пофарбована в червоний колір, тому кабель пожежної сигналізації часто називали «червоний кабель - пожежний кабель». Червоні пожежні кабелі КПСВВ і КПСВЕВ одиночної та групової прокладки успішно використовувалися в системах охоронно-пожежної сигналізації до 2009 року, до вступу в силу Федерального закону No123 «Технічний регламент про пожежну безпеку», який пред'явив нові, більш жорсткі вимоги до кабелів пожежної сигналізації. Так, стаття 82 п. 2 цьго закону говорить: «Кабелі й проводи систем протипожежного захисту, засобів забезпечення діяльності підрозділів пожежної охорони, систем виявлення пожежі, оповіщення та управління евакуацією людей при пожежі, аварійного освітлення на шляхах евакуації... повинні зберігати працездатність в умовах пожежі протягом часу, необхідного для повної евакуації людей в безпечну зону».

Таким чином, федеральний закон вимагав у системах пожежної сигналізації застосування кабелю з нормованим часом працездатності в умовах пожежі, а звід правил СП 6.13130.2009 «Електрообладнання» прямо вказував на необхідність застосування в пожежній сигналізації вогнестійких кабелів з індексом FR.

Ось так, після зміни законодавства в галузі пожежної безпеки, вогнестійкі кабелі оранжевого кольору витіснили звичні кабелі червоного кольору.

Пожежний кабель крім виконання своїх прямих функцій повинен бути, звичайно, пожежобезпечним. У деяких споживачів є помилковою думка, що справжній пожежний кабель повинен бути негорючим, тобто не повинен горіти у вогні. Це є явною помилкою, будь-який кабель, виготовлений з пластикатів, полімерних матеріалів, горить у вогні. Основним параметром кабелю в частині його пожежної безпеки є нерозповсюдження їм вогню. Якщо до такого кабелю піднести полум'я, він буде горіти, але при припиненні зовнішнього впливу полум'я пожежобезпечний кабель відразу гасне. За даним критерієм ГОСТ Р 53315-2009 (ГОСТ 31565-2012) ввів індекс «НГ» - той, що не поширює горіння, буква в дужках вказує на кількість полімерного матеріалу кабелів зібраних в джгуті, при якому ці кабелі не поширюють горіння. Найбільший пучок кабелів, що не поширює горіння, має категорію «А». Тому СП 6.13130.2009 зобов'язують використовувати в якості пожежного кабелю кабель з індексом НГ (А).

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Якими мають бути офісні ...
Наступна новина: Светодиодные светильники: ...

КОМЕНТАРІ