На Тернопільщині вшанували ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

На Тернопільщині вшанували ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

15.12.17 08:03 0 637
Традиційно, 14 грудня в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції – людей, які ціною власного життя і здоров'я здолали величезну катастрофу ХХ століття, що сталася 26 квітня 1986 року. З цієї нагоди у Тернополі, біля пам'ятника жертвам Чорнобильської трагедії, відбувся мітинг-реквієм. Ліквідатори разом із громадськістю Тернополя пом'янули побратимів, які віддали свої життя, рятуючи країну від радіаційної загрози. Участь у заходах взяв Перший заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак.

«Через страшну трагедію – аварію на ЧАЕС – Україна фактично втратила частину своєї території, яка стала непридатною для проживання. А її наслідки – тисячі загиблих, тисячі скалічених від нібито мирного атома, який вбивав і до цього часу продовжує вбивати, на жаль, наших людей. Десятки тисяч українців стали біженцями. Тому потрібно відверто говорити, що це був справжній геноцид проти українського народу, який робився людиноненависницьким комуністичним режимом. Тому ми віддаємо шану всім тим, хто ціною власного здоров'я й життя захистив нас й увесь світ від наслідків Чорнобильської катастрофи. Низький Вам уклін за мужність, героїзм та силу духу, проявлені при подоланні наслідків аварії. Вічна пам'ять і шана тим, чиє життя обірвав смертоносний атом», – наголосив Іван Крисак.

Загалом, на Тернопільщині перебуває на обліку 42 935 осіб, яким встановлено статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, 521 вдова померлих громадян, смерть яких пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, та 2 400 безпосередніх ліквідаторів аварії.

Нагадаємо, вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відбувається в Україні з 2006 року 14 грудня – у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ