Ентеровірусна інфекція у дітей: Симптоми і лікування

Ентеровірусна інфекція у дітей: Симптоми і лікування

17.12.17 14:27 0 1878

Якщо ви вважаєте, що людина найбільш вразлива до дії вірусу грипу, то ви помиляєтеся. Існує група вірусів, які вражають щороку сотні мільйонів людей. Їх називають ентеровірусами. Проте, в більшості випадків ентеровірусна інфекція не представляє небезпеки для життя і здоров'я. Однак немає правил без винятків, і ентеровіруси в певних випадках несуть певну загрозу.

Ентеровіруси: Загальна інформація

Ентеровіруси - це ціла група вірусів, що відносяться до сімейства вірусів. Всі подібні віруси є РНК-місткими. Це означає, що їх генетична інформація міститься в молекулі РНК, а не в молекулі ДНК, як у переважної більшості інших живих істот, у тому числі, і вірусів. Існує кілька різновидів ентеровірусів, з яких слід виділити еховірус і віруси Коксакі. Є також віруси, які не можна віднести ні до однієї з цих груп. Крім того, до класу ентеровірусів відносяться поліовіруси, що викликають поліомієліт. Однак ми не будемо розглядати поліомієліт через специфічність даного захворювання. Всього налічується приблизно 64 штаму ентеровірусів, але 70 % захворювань викликається всього 10 штамами.

Всі віруси досить стійкі до зовнішніх впливів і можуть існувати довгий час в навколишньому середовищі. Вони здатні витримувати заморожування. Крім того, вони добре відчувають себе в кислому середовищі.

Саме ця обставина і обумовлює той факт, що ентеровіруси добре себе почувають в шлунково-кишковому тракті - адже соляна кислота, яка в міститься шлунку їх не вбиває.

Таким чином, існує два основних резервуара, в якому мешкають віруси і це:

  • природне середовище, зокрема, водойми і земля;
  • і людське тіло.

Є у вірусів, однак, і слабкі місця. Вони досить чутливі до нагрівання. При температурі в +50 0 С вони втрачають свої хвороботворні властивості, а при температурі в + 70 o С - гинуть. Також віруси чутливі до впливу деяких знезаражувальних засобів. Однак більшість антибіотиків до цієї категорії не відноситься.

Зараження вірусами може відбуватися різними шляхами - повітряно-крапельним, ентеральним (через немиті руки, їжу). Доведеним фактом є і можливість зараження матір'ю своєї дитини в утробі.

Особливістю ентеровірусних інфекцій є те, що вони найчастіше зустрічаються в літні та осінні місяці, а не взимку або навесні, коли відбуваються спалахи більшості інфекційних захворювань.

Приблизно 80-90 % хворих на ентеровірусну інфекцію - це діти. З них половина - діти дошкільного віку.

Один раз потрапивши в організм людини, вірус може зберігатися в ньому протягом довгих років і проявляти себе лише після виникнення сприятливих умов.

Симптоми ентеровірусної інфекції

У 9 з 10 випадків ентеровірусна інфекція протікає безсимптомно або проявляється лише легким нездужанням. Однак це характерно лише для дорослих, у яких досить сильний імунітет. У дорослих з ослабленим імунітетом, наприклад, у хворих на СНІД, а також у дітей, ентеровірусна інфекція може приймати серйозні, а іноді і важкі форми.

Основні органи, які вражають ентеровіруси:

  • шлунково-кишковий тракт;
  • дихальні шляхи і легені;
  • печінку;
  • шкіру;
  • м'язи;
  • нервову тканину.

Рідше віруси вражають підшлункову залозу, наднирники, плевру. Віруси Коксакі найчастіше атакують шкіру, дихальні шляхи, мозкові оболонки, міокард. Основні мішені еховірус - печінка, шкіра, мозкові оболонки, міокард.

У маленьких дітей ентеровіруси можуть викликати такі захворювання, як: герпетична ангіна, вірусна пухирчатка порожнини рота, кон'юнктивіт, менінгіт, енцефаліт, міокардит і перикардит. Інкубаційний період вірусів становить від 2 до 14 днів.

Підвищення температури при ентеровірусних інфекціях може мати різну інтенсивність - від сильної гіпертермії (до + 40 o С) до субфебрильних значень. Підвищення температури нерідко має перемінний характер, тобто, за підйомом температури до великих значень можуть слідувати її різкі падіння. Також можуть спостерігатися симптоми загальної інтоксикації організму - слабкість, млявість, нудота, головний біль.

При ентеровірусної інфекції з респіраторними симптомами можуть спостерігатися:

  1. нежить, закладеність носа;
  2. біль в горлі, носі і вухах;
  3. кашель;
  4. задишка;
  5. свистяче дихання.

При ентеровірусної інфекції шлунково-кишкового різновиду характерні такі симптоми, як:

  • здуття живота;
  • рефлюкс;
  • нудота;
  • епігастральний біль;
  • біль в нижній частині живота;
  • запори;
  • діарея.

До числа можливих симптомів загального характеру відносяться:

  1. аритмії (тахікардія або брадикардія);
  2. втрата ваги;
  3. оніміння в кінцівках, спазми м'язів;
  4. біль в кістках, м'язах, суглобах, грудях, області тазу і статевих органів;
  5. порушення зору;
  6. збільшення лімфатичних вузлів.

Можуть спостерігатися висипання герпесного типу, у вигляді висипки або дрібних бульбашок на шкірі або слизових оболонках (в ротовій порожнині, глотці, у жінок - в піхві).

Також зустрічаються неврологічні та психологічні відхилення:

  • тривожні стани;
  • депресії;
  • порушення пам'яті;
  • порушення сну.

Різновиди ентеровірусної інфекції

Літній грип чи ентеровірусна лихоманка - це мабуть, найбільш часто зустрічаючийся різновид ентеровірусної інфекції у дітей. Симптоми даного захворювання включають комплекс грипоподібних ознак (температура тіла до + 40 o С, болі в горлі і м'язах, головний біль, кон'юнктивіт) і супроводжуються рядом шлунково-кишкових розладів (нудота, блювота). Зазвичай захворювання триває 3-7 днів.

Герпетична ангіна частіше з'являється у дітей і викликається вірусом Коксакі. Її основні ознаки - висипання герпетичного типу на поверхні глотки і мигдалинах. Це захворювання також проходить протягом 3-7 днів.

Вірусна пухирчатка може зустрічатися у дітей як дошкільного, так і молодшого шкільного віку. Вона проявляється у вигляді маленьких заповнених рідиною бульбашок, розташованих в глотці, на долонях, підошвах і між пальцями. Лихоманка при цій формі хвороби триває 1-2 дні. Як правило, хвороба викликається вірусом Коксакі типу А.

Вірусну екзантему зазвичай викликається еховірус. При цій формі інфекції спостерігається висип, схожий на краснушний. Хворіють зазвичай діти у віці до 5 років.

При плевродінії можуть спостерігатися важкі м'язові болі в нижній і верхній частині живота. Захворювання легко можна сплутати з якоюсь хірургічною патологією. Йому схильні, як діти дошкільного віку, так і підлітки.

Діагностика

Щоб ефективно лікувати будь-яке захворювання, потрібно дізнатися його природу. І ентеровірусна інфекція тут не є винятком.

Однак у зв'язку з особливостями ентеровірусів, діагностика захворювання має свою специфіку. На сьогоднішній день не існує етіотропної терапії ентеровірусних інфекцій, тому метою діагностики є їх відділення від інфекцій, що мають подібну терапію - вірусних (грип, герпес) і бактеріальних. Також діагностика має певне дослідницьке значення. Втім, в більшості випадків захворювання, викликані ентеровірусами, швидкоплинні, і хворий встигає видужати ще до того, як результати аналізу виявляються готовими.

Існує кілька діагностичних методик:

  1. аналіз на ЦНР;
  2. серологічний аналіз і деякі інші.

Лікування

У більшості випадків лікування ентеровірусних інфекцій симптоматичне. Так, наприклад, при шлунково-кишковій формі інфекції приймаються сорбенти. Також при стійкій діареї, що супроводжує ентеровірусну інфекцію, необхідно стежити за тим, щоб організм не піддавався зневодненню. Тобто, хворому слід вживати якомога більше рідини або приймати регідратаційні розчини.

При наявності підвищеної температури, симптомів запалення, приймаються протизапальні засоби. Як правило, це препарати нестероїдного типу (парацетамол, ібупрофен). Також в окремих випадках лікарем можуть бути призначені і стероїдні препарати. Крім того, при важкому перебігу захворювання і ослабленому імунітеті лікарем можуть бути призначені імуномодулятори або препарати з інтерфероном. Лікування таких серйозних ускладнень ентеровірусної інфекції у дітей, як міокардит, енцефаліт і менінгіт, проводиться в стаціонарі.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Оплата штрафов ГИБДД ...
Наступна новина: Купівля побутової хімії в ...

КОМЕНТАРІ