Чернівці: Заборона на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не в компетенції органів місцевого самоврядування

Чернівці: Заборона на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не в компетенції органів місцевого самоврядування

18.12.17 08:39 0 557
Електронна петиція про встановлення заборони на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення 13 грудня була зареєстрована в Єдиній системі місцевих петиції.

Як повідомили в юридичному управлінні міської ради, 12 серпня 2016 року Чернівецькою міською радою VII скликання приймалось рішення № 352 «Про встановлення мораторію (заборони) на введення в дію

підвищених цін та тарифів для населення на житлово-комунальні послуги в м. Чернівцях».

Однак, треба звернути увагу, що органи місцевого самоврядування Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» або іншими законами не наділені повноваженнями щодо прийняття рішень про встановлення мораторію на введення в дію підвищених цін та тарифів на житлово-комунальні послуги, ці питання є предметом регулювання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Згідно з частиною 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

В жовтні 2016р. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у відповідь на звернення Чернівецької міської ради щодо зниження тарифів на газ, централізоване тепло- та водопостачання, повідомила, що відповідно до законодавства України тарифи на комунальні послуги суб'єктів природних монополій та суб'єктів господарювання на суміжних ринках повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих планових витрат на їх виробництво з урахуванням планового прибутку. Тому встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається. НКРЕКП звертає увагу, що рівень тарифів на теплову енергію безпосередньо залежить від ціни природного газу.

Зазначається, що тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, у свою чергу, безпосередньо залежать від тарифів на електричну енергію, цін на матеріально-технічні ресурси, рівня мінімальної заробітної плати та податків. Враховуючи, що вартість цих складових постійно зростає з незалежних від підприємств водопостачання та водовідведення причин, надання споживачам послуг за тарифами, які не відшкодовують фактичних витрат підприємств , призводить перш за все до обмеженості коштів підприємств для здійснення розрахунків за спожиті енергоносії, виплати зарплати працівникам, придбання реагентів, сплати податків та обов'язкових платежів до бюджету. Як наслідок, погіршується фінансово-господарський стан підприємств, що призводить до відключення підприємств від електропостачання, зниження якості послуг та відсутності води, підвищення аварійності об'єктів водопостачання та водовідведення.

Таким чином, приведення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є об'єктивним та необхідним заходом для належного функціонування підприємств, які забезпечують споживачів питною водою. НКРЕКП вважає, що органи місцевого самоврядування можуть впливати на розмір тарифів з централізованого тепло- та водопостачання лише у межах своїх повноважень, погоджуючи інвестиційні програми підприємствам-виробникам цих послуг, їх плани, температурні графіки роботи теплових мереж та інші вимоги до якості цих послуг.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На спільній нараді у ...

КОМЕНТАРІ