Чернівці: Фінансова відповідальність депутатів за прийняті рішення не передбачена законодавством

Чернівці: Фінансова відповідальність депутатів за прийняті рішення не передбачена законодавством

19.12.17 11:34 0 642
Електронна петиція щодо фінансової відповідальністі депутатів за незаконні рішення зареєстрована в Єдиній системі місцевих петицій 13 грудня.

Як повідомили в юридичному управлінні Чернівецької міської ради, відповідно до статі 3 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради є повноважним і рівноправним членом відповідної ради – представницького органу місцевого самоврядування.

Частиною 3 статті 11 вказаного вище закону передбачено, що депутат місцевої ради є відповідальним перед виборцями свого виборчого округу і їм підзвітним.

Нормами статті 18 Закону України « Про статус депутатів місцевих рад» визначається, що депутат місцевої ради зобов'язаний додержуватися Конституції та законів України, актів президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів.

Статтями 74, 75, 76 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність за свою діяльність перед територіальною громадою, державою, юридичними та фізичними особами. Підстави, види і порядок відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначаються Конституцією України, та законами України. Територіальна громада у будь-який час може достроково припинити повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування, якщо вони порушують Конституцію України, обмежують права і свободи громадян, не забезпечують здійснення наданих їм законом повноважень.

Частина 1 статті 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачає, що порушення депутатом місцевої ради положень Конституції і законів України, що встановлено судом є підставою для відкликання виборцями обраного ними депутата місцевої ради.

Отже, враховуючи наведене, законодавством України передбачено наступні види відповідальності депутата (депутатів) місцевих рад :

– Відповідальність депутата місцевої ради, що має індивідуальний характер – у вигляді дострокового припинення його повноважень, за наявності підстав, передбачених законом, за рішенням ради чи шляхом відкликання виборцями.

– Солідарна (колективна) відповідальність у вигляді дострокового припинення повноважень місцевої ради у випадках якщо рада прийняла рішення із порушенням Конституції України, законів, прав і свобод громадян, якщо сесії ради не проводяться без поважних причин у встановлені законом строки, або рада не вирішує питань, які віднесено до її компетенції.

Стягнення збитків в регресному порядку з депутатів, як відповідальність за незаконні рішення ради, що скасовані в судовому порядку, чинним законодавством України не передбачено.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ