Визначення несправності на основі зображення

Визначення несправності на основі зображення

23.12.17 18:10 0 1171

Будь-який телевізор являє собою складну конструкцію, яка складається з декількох взаємопов'язаних блоків. Знання того, які блоки за що відповідають, допоможе діагностувати ряд несправностей вже при першому погляді на зображення.

LCD телевізори складаються з рідкокристалічної матриці, яка підсвічується спеціальною лампою. За рахунок змінності світлопровідності рідких кристалів на екрані формується зображення. За деякими характерними дефектів зображення можна визначити тип несправності таких телевізорів і розповість нам про них співробітник компанії "Гаджет Сервіс" в якій безпосередньо можна відремонтувати телевізор в Мінську.

Відсутнє зображення та чорний екран

Причин тому може бути багато:

  • У найпростішому випадку, якщо телевізор взагалі не включається, це може свідчити про вихід з ладу блоку живлення;
  • Якщо телевізор працює повноцінно, за винятком тільки зображення, то це може говорити про несправності відеопідсилювача або блоку кольоровості;
  • Також відсутність зображення може означати поломку самої матриці. Матриця підлягає заміні, але ця операція має сенс тільки в тому випадку, якщо новий телевізор обійдеться значно дорожче. Як правило, ціни порівнянні.

Для точного визначення причини «чорного екрану» необхідно розкривати корпус і проводити повноцінну діагностику всіх вузлів, починаючи з блоку живлення і закінчуючи матрицею. Можливий також вихід з ладу підсвічування.

Затемнення по краях екрану, або на більш значній його частині

Це типова ознака несправності системи підсвічування монітора. Причин тому може бути також декілька:

  1. Порушення роботи модуля підсвічування (високовольтного перетворювача). Найпростіше перевірити працездатність модуля - підчепивши його до свідомо справної матриці;
  2. Вигорання лампи в самій матриці. Можливо, спочатку неякісна лампа, або ж її вивів з ладу стрибок напруги. У цьому випадку все одно має сенс ретельно перевірити модуль підсвічування. Сама ж лампа підлягає заміні;
  3. Механічне пошкодження лампи. Таке буває при необережному поводженні з телевізором. Якщо матриця піддавалася механічним впливам (перегин, удар), то це цілком могло її пошкодити. Зрозуміло, лампу потрібно поміняти;
  4. Якщо затемнення спостерігається по центру екрана, то це може свідчити про несправності драйвера інвертора.

«Сніг» на екрані

Насамперед потрібно подивитися зображення з різних каналів:

  • Якщо «сніг» або бризки присутні лише на 1-2 каналах, то проблема з сигналом. Можливо, збилися налаштування;
  • Якщо ж всі канали однаково засніжені, то, швидше за все, проблема в антені. Перевірте її стан, цілісність кабелю, місця з'єднань. Може бути несправним тюнер. По можливості потрібно випробувати телевізор на свідомо налагоджених і робочих антені та тюнері.

Блимає зображення

Повертаємося до пункту 2. Швидше за все «вмирає» лампа підсвічування. Або виникли проблеми з охолодженням.

Вертикальна смужка на дисплеї

Вона свідчить про несправності каскаду рядкової розгортки. Можливо, вийшов з ладу трансформатор. Відповідно - потрібні заміна та ремонт.

Горизонтальна смуга, або надто широке / вузьке зображення

В даному випадку проблеми в блоці кадрової розгортки. Відповідно - необхідне розкриття корпусу, перевірка та заміна несправних елементів.

Чорні фрагменти на екрані

Маленькі точки чорного, або якогось іншого кольору, швидше за все, є битими пікселями. Ремонту це не підлягає. Якщо битий піксель сильно дратує, то телевізор можна продати менш вибагливому глядачеві, а собі купити новий, хороший.

Великі плями можуть свідчити як про тотальне пошкодження матриці, так і про попадання в неї сторонніх речовин (наприклад, води). І в тому і в іншому випадку вихід один: заміна матриці або телевізора.

Телевізор «перетворюється в тепловізор»

Якщо на екрані спостерігається таке буйство фарб, то причиною є банальний зліт прошивки. Вирішується питання перепрошивкою пам'яті телевізора.

Замість зображення на екрані спостерігаються різнобарвні горизонтальні смужки

Насамперед потрібно перевірити блок живлення, як мінімум - на предмет роздувшихся конденсаторів. Якщо проблема не в блоці, то необхідно обстежити плату субмодуля. Як правило, така проблема виникає при виході з ладу конденсатора.

Зникнення якогось кольору (цілком або частково)

Така ситуація призводить нас до ремонту або відеопідчилювача, або блоку кольоровості. Можливо, буде потрібно заміна мікросхем.

Замість зображення - вертикальні смуги

Швидше за все, несправна сама матриця. Втім, про всяк випадок, є сенс перевірити працездатність відеопідчилювача і блоку кольоровості.

Звичайно, це лише мала кількість несправностей, а й ця інформація буде корисною.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ